Şeful FRF a ţinut ieri un discurs incredibil, apărându-şi sistemul şi oamenii atacaţi de justiţie. Furtuna izbucnită în fotbalul românesc pare să le fi luat minţile personajelor care conduc acest sport.
Valul de dezvăluiri, arestări şi puneri sub acuzare abătut asupra şefilor de cluburi şi asupra arbitrajului a generat ieri o reacţie halucinantă din partea lui Mircea Sandu, însuşi patronul acestui sistem ajuns în faliment. Şeful regimului instaurat în ultimii 20 de ani în fotbal a demonstrat, fără putinţă de tăgadă, că nu se poate delimita de organismul care, după Revoluţie, a generat scandal, corupţie, contraperformanţă şi violenţă. Presa şi procurorii persecută „oamenii de bine”
La finalul şedinţei de Comitet Executiv desfăşurată ieri, Naşul fotbalului românesc s-a repezit ca o fiară rănită la toţi cei care i-au atacat „vizuina” şi „puii”. A acuzat presa că-i vrea răul şi s-a ridicat împotriva procurorilor care persecută „oameni de bine” precum Becali şi Penescu. I-a contrat dur pe di si denţii Ion Crăciunescu şi Gică Popescu. În final, a concluzionat că toată ţara e bol navă şi a cerut încă 20 de ani de răgaz!
În sezonul în care naţionala a obţinut cele mai proaste rezultate din istorie, şeful arbitrilor şi discipolii săi au fost puşi sub acuzare pentru luare de mită, unii conducători de cluburi au ajuns după gratii, iar suflarea fotbalistică tremură de groază la gândul că ancheta ar putea ajunge mai departe, patronul găştii susţine că n-are nicio vină. „Eu, ca preşedinte, n-am atribuţii în conducerea sau intervenţia asupra unor comisii!”, a anunţat ieri Mircea Sandu. În slujba sistemului Au urmat pasaje halucinante. „Dacă tot au făcut-o, măcar dacă erau băieţi deştepţi! Sper ca aceste evenimente să-i trezească pe toţi. Şi pe arbitri, şi pe conducători, şi pe observatori. Se duc la arbitri, rezolvă problemele... Acum le e frică să spună”, a perorat Naşul.
A urmat asumarea rolului de avocat benevol. Şeful FRF s-a pus scut între legile ţării şi cei intraţi în vizorul anchetatorilor. „Oamenii ăştia, în afara acestui fapt şi gest, au dat de lucru la mii de oameni! Nici Gigi Becali nu e pericol social! Lăsând gura de-o parte, sunt la plus. Nici în Italia n-a fost nimeni la puşcărie. Lui Moggi i-au dat un an jumate cu suspendare! Nu sunt acţiuni şi persoane care să producă rău societăţii”, a decis Mircea Sandu.
„Dacă tot au făcut-o (n.r. - arbitrii şi conducătorii prinşi că au aranjat meciuri), măcar să fi fost băieţi deştepţi!”
„Referitor la Gică Popescu: nu accept sfaturi de la persoane care sunt cercetate penal! Iar Crăciunescu - ştiu ce nenorociri a făcut pe-aici”
MIRCEA SANDU
REPLICI
Atac şi contraatac Comitetul Executiv a încercat ieri măsuri paliative de gestionare a crizei. Nicolae Grigorescu a fost instalat, până la finalul sezonului, în funcţia de preşedinte interimar al arbitrilor. Delegările se vor face la Liga I prin tragere la sorţi, iar la Liga a II-a - prin computer. Au fost suspendaţi arbitrii Haţegan, Kovacs, Augustus Constantin, Berbecaru, Robert Dumitru şi Şovre. La aceştia se adaugă arbitrii anchetaţi de DNA. „E greu. Am rămas în 15 arbitri.
Vom promova alţi 10 din lotul A şi B care erau monitorizaţi”, a anunţat Sandu. Au urmat atacuri dure ale şefului FRF. „Nu accept sfaturi de la persoane care sunt cercetate penal”, a spus Naşul, aluzie la Gică Popescu. Nici Ion Crăciunescu, fostul şef al arbitrilor, n-a scăpat. „A încălcat în totalitate prevederile propriului regulament când era la CCA. Nu-i voi propune niciodată să revină ca preşedinte al comisiei, pentru că ştiu ce nenorociri a făcut pe aici. Din păcate, n-am probe”, a punctat Mircea Sandu. Penescu avea memory-stick pe care scria „Şpagă CG”! Gică Popescu a replicat sec: „Sunt de zece ori mai curat ca Mircea Sandu! Ar trebui să-i fie ruşine pentru ce-a spus”. În tot acest timp, procurorii au găsit la biroul lui Penescu un memorystick pe care scria „Şpagă CG”! „CG” sunt iniţialele lui Constantin Gheorge. Surse din DNA susţin că pe memorystick era un filmuleţ cu înregistrarea momentului în care Penescu îi dădea mită fostului şef al arbitrilor!
NAŢIONALĂ
Mircea Lucescu, ultima ocazie
În paralel cu pledoaria în favoarea celor prinşi că au blătuit meciuri, Mircea Sandu şi-a făcut timp ieri să discute puţin şi despre situaţia naţionalei. Ionuţ Lupescu a fost ieri la Marsilia, unde i-a prezentat lui Mircea Lucescu oferta de a prelua conducerea tuturor echipelor naţionale. Preşedintele FRF a părut ieri optimist în privinţa şanselor ca Lucescu să revină, după 23 de ani, pe banca tricolorilor: „Să vedem întâi răspunsul domnului Lucescu...
La 64 de ani, cât are Mircea acum, din punct de vedere financiar şi profesional e la satisfacţia majoră. Eu cred că ar putea veni să preia echipa naţională”. Surse apropiate lui Mircea Lucescu afirmă că acesta îşi doreşte să revină la naţională. Evenimentele din ultima perioadă ar putea reprezenta însă un impediment important în calea întoarcerii sale. Pe de altă parte, în Comitetul Executiv de ieri s-a dezbătut şi problema negocierilor cu fostul selecţioner, Victor Piţurcă.
Acesta a refuzat oferta de 250.000 de euro făcută de FRF pentru a accepta rezilierea contractului. S-a luat hotărârea de a i se face lui Piţurcă o ultimă ofertă. „Lupescu a pronunţat suma de 300.000 de euro. Dacă nu îi place lui Piţi nici asta, atunci vom merge să ne judecăm”, a pus punct Mircea Sandu acestui subiect. În contractul negociat anul trecut între Piţurcă şi Lupescu s-a strecurat o clauză de reziliere de 500.000 de euro de care acum antrenorul se agaţă acum cu disperare.
Zi istorică pentru arbitrajul românesc ieri, la Piteşti. Pentru prima oră după Revoluţie, trei „fluieraşi” importanţi au dat cu subsemnatul la DNA. Aceştia sunt Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu. Scandalul de corupţie debutase luni, cu arestarea patronului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, şi a şefului CCA, Gheorghe Constantin.
După câteva ore de audieri, procurorii piteşteni au hotărât declanşarea urmăririi penale pentru Bogaciu, Corpodean şi Savaniu, sub acuzaţia de luare de mită. „Eu nici măcar nu îl cunosc pe Cornel Penescu şi nu ştiu cine a avut interesul să bage numele meu în acest caz”, a declarat la ieşire Bogaciu. Spre seară, în malaxorul anchetatorilor a intrat şi Marcel Lică, vicepreşedintele CCA. Procurorul-şef dezminte
În această dimineaţă, la Curtea de Apel Piteşti va avea loc recursul lui Cornel Penescu şi al celorlalţi trei inculpaţi reţinuţi odată cu el: Liviu Făcăleaţă, Cristian Libertatu şi Gheorghe Constantin. „Probele de la dosar sunt neconcludente. Cei patru nu reprezintă un pericol social”, a declarat Radu Nistor, unul dintre avocaţii celor patru. Nistor Călin, procurorul-şef al Serviciului Teritorial Piteşti, a trimis un drept la replică vizavi de articolul apărut ieri în EVZ.
„Nu am făcut nicio referire publică cu privire la alte arestări care ar putea avea loc în fotbal. Potrivit Codului de procedură penală, măsura arestării preventive este un atribut exclusiv al instanţelor de judecată, procurorii neavând posibilitatea legală de a dispune astfel de măsuri”, a precizat Nistor. În ediţia de miercuri, EVZ a publicat mai multe declaraţii ale procurorului Nistor Călin. Concluzia că urmează alte arestări în fotbal le-a aparţinut reporterilor EVZ, şi nicidecum procurorului. (Dan Badea)