Deja trăim consecințele petrecerilor de sărbători: S-au înmulțit cazurile Omicron în România. Când se va declanșa valul cinci al pandemiei

sursă: arhivă

Valul cinci în România se va declanșa în câteva săptămâni, când tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2 va deveni dominantă, potrivit președintelui și CEO-ului Medlife. Nu ar trebui să ne lăsăm înșelați de faptul că Africa de Sud a raportat o scădere a cazurilor de infectare, există o explicație în spatele acestui fenomen. Petrecerile organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă încep deja să își spună cuvântul.

Nu există niciun dubiu - vine valul cinci în România. Un lot de probe medicale pozitive COVID-19 analizat de specialiștii Medlife zilele trecute indică o creștere de aproape 40% a infectărilor cu tulpina Omicron a virusului SARS-COV-2.

Creștere de 40% a cazurilor Omicron în România

Petrecerile organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, precum și valul de cetățeni care s-au întors pe teritoriul țării noastre în această perioadă au favorizat răspândirea noii mutații.

În ultima săptămână, experții Medlife au analizat prin metoda pre-screening PCR 85 de probe pozitive la boala COVID-19 care au provenit din opt orașe mari din țară. Dintre acestea, 30 de cazuri au fost raportate ca reprezentând infectare cu noua mutație a coronavirusului, ceea ce indică o creștere îngrijorătoare a răspândirii Omicron.

„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă.

Vor face față spitalele de copii, în cazul spitalizării minorilor?

O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de această companie.

Când începe valul cinci al pandemiei

Iată situația persoanelor infectate cu Omicron în România, ale căror probe au fost studiate de Medlife: București - 14; Cluj - 8; Timișoara - 4; Brașov - 4. 

Pe de altă parte însă, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” a confirmat vineri, 31 decembrie, 49 cazuri noi de infectare cu tulpina Omicron. Bilanțul total al acestora indică, astfel, un număr de 92 de persoane infectate cu noua mutație.

„Datele pe care le raportăm azi sunt cu adevărat îngrijorătoare. Sunt cel putin 2 factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri. Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă și pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacțiune interumană crescută.

Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă și cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, președinte & CEO MedLife.

Motivul pentru care Africa de Sud a raportat o scădere a cazurilor de infectare cu Omicron

Varianta Omicron, despre care specialiștii epidemiologici au descoperit că este mult mai transmisibilă decât Delta, se răspândește repede la un număr mare de persoane, pe „fast forward”, a sugerat Mihai Marcu. „Așa se poate explica de ce în Africa de Sud, țara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă.

În plus, față de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinați și chiar trecuți prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă faptul că, deși fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem șansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a mai arătat Mihai Marcu într-un comunicat de presă.

Potrivit informațiilor comunicate de Ministerul Sănătății, vineri, 31 decembrie, numărul cazurilor de infectare cu Omicron a crescut la 43 pe teritoriul României. Persoanele care au contractat boala au vârste cuprinse între 20 și 52 de ani.