Fostul lider al interlopilor din Craiova a fost condus pe ultimul drum de mii de oameni.
Maşini de lux. Poliţişti timoraţi. Haine de firmă. Tatuaje. Maneliş ti. Ochelari de soare scumpi. Oameni „de box“. Indivizi cu cefe late şi plini de muşchi. Înmormântarea craioveanului Mihai Pârvu, zis Caiac, s-a transformat într-o adevărată paradă a interlopilor veniţi în Bănie din toate zonele ţării şi de peste hotare. La funeraliile acestuia, care au paralizat circulaţia în centrul oraşului, au participat peste 1.500 de persoane, prieteni şi cunoscuţ i, iar printre VIP-uri s-au aflat oameni din lumea boxului şi manelişti. Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, a fost unul dintre cei care l-au însoţit pe Caiac pe ultimul drum. Celebrul Nuţu Cămătaru, aflat în detenţie, a trimis o coronă de flori pentru „fratele său“, pe la colţuri vorbindu-se şi despre prezenţa discretă, la primele ore ale dimineţii, a lui Nicu Gheară, cunoscutul interlop bucureştean. Interlopii şi-au dat mâna
Craiovenii care locuiesc pe Aleea Constantin Brâncuşi au făcut noapte albă. Cântecele de jale ale maneliştilor Adi Minune şi Florin Salam i-au ţinut aproape de sicriul lui Caiac pe toţi cei care l-au cunoscut. Unii, veniţi şi de peste hotare. Cunoştinţe din toată ţara. Interlopii din Craiova, indiferent de grupare sau etnie, au trecut peste orgolii şi şi-au „dat mâna“. Ieri-dimineaţă, în zonă a fost zărit un alt personaj al lumii interlope craiovene cu care Caiac nu era în cele mai bune relaţii. Flancat de bodyguardzi, Erico Constantinescu a depus o coroană de flori, apoi s-a pierdut în mulţime. De la producerea tragediei, prietenii i-au fost mai tot timpul la căpătâi lui Caiac. „A fost fratele meu. Am pierdut un prieten cum rar întâlneşti. Nu-mi vine să cred că nu mai e printre noi şi sper să fie un vis din care să mă trezesc“, spune Doru Petrescu, zis Doru Măgaru, al cărui chip răvăşit de durere se ascunde sub o pereche mare de ochelari de soare. „Gigioc“. Alt prieten, alte cuvinte frumoase despre Caiac. În jurul orei 12.00, cortegiul funerar, urmat de mii de oameni şi de o coloană impresionantă de limuzine, s-a pus în mişcare. Primii erau câţiva musculoşi pe care tricourile mulate „Armani“ sau „D&G“ stăteau să crape. Ceasuri mari, la mână, ochelari pe măsură. Obreja: „Oameni precum Caiac sunt rari“ În spatele mulţimii, însoţit de soţie, Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, vorbea în şoaptă cu cei doi prieteni ai lui Caiac: „Eram pe aeroport în momentul în care am auzit că Mihai a fost ucis. Îl cunoşteam şi ca sportiv, şi ca om. Am fost colegi şi prieteni extraordinari. A fost un campion şi în box, şi în viaţă. Lumea poate să zică orice, dar oameni precum Caiac sunt rari. Este o pierdere mare pentru boxul românesc, dar este o pierdere incomensurabilă pentru prieteni“.
Trei ore mai târziu, după ce cortegiul funerar a făcut un periplu prin centrul oraşului, circulaţia rutieră fiind paralizată pe 17 străzi, conform poliţiei, sicriul a fost coborât în pământ. Într-o groapă situată în imediata apropiere a Monumentului Eroilor Neamului. Peste Cimitirul Sineasca începuse să „plouă“ cu flori dintr-un avion de mici dimensiuni care survolase zona.
Romii vor răzbunare ANCHETĂ GREOAIE
„Suspectul oferă informaţii confuze“
Cercetările în cazul uciderii lui Mihai Pârvu, cunoscut în lumea interlopă drept „Caiac“, avansează anevoios. Singura informaţ ie venită dinspre Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj este aceea că împotriva lui Marian Mavriche, principalul suspect, nu s-a dispus încă măsura reţinerii preventive. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, „suspectul oferă informaţii confuze şi se ia în calcul şi varianta conform căreia în încăierarea dintre Caiac şi Mavriche să fi pus şi alte persoane mâna pe pistol şi să fi tras“.
SEMNAL DE ALARMĂ
David: mi-aş dori ca infractorii prinşi de poliţie să nu mai fie liberi după 24 de ore
Referindu-se la situaţia de la Craiova, ministrul internelor, Cristian David , a cerut, ieri, sprijinul procurorilor şi al judecătorilor pentru a preveni şi a ţine sub control infracţionalitatea. „Este în sarcina poliţiei, dar alături de poliţişti trebuie să vină procurorii şi judecătorii. Mi-aş dori ca infractorii pe care poliţia îi reţine şi pe care îi prezintă în faţa judecătorilor pentru mandat să nu se întoarcă după 24 de ore pe stradă, nestingheriţi“, a susţinut David. Ministrul a recunoscut apoi că evenimentele din Craiova au depăşit „un punct critic“ şi „trebuie să înceteze cât mai repede“. „Este momentul ca forţele de aplicare a legii să-şi facă datoria cu fermitate şi până la capăt. Dar, nu este doar responsabilitatea poliţiei de a înfăptui deplin actul de justiţie. Alături de poliţişti sunt procurorii, sunt judecătorii, care trebuie să le dea sprijinul pentru a face în Craiova un climat de linişte. Şi nu numai în Craiova. Oriunde avem reţele ori grupări infracţionale, acestea trebuie desfiinţate. Din acest moment, nu cred că mai putem tolera şi nu mai putem accepta prezenţa acestor grupări. Începând de azi (joi - n.r.), vor intra în vizorul poliţiei“, a conchis Cristian David. El a ţinut să precizeze apoi că nu este vorba despre o acţiune specială, ci despre „o atitudine mai fermă, mai hotărâtă a poliţiei de a nu accepta în niciun fel prezenţa grupărilor infracţionale“. În opinia lui David, la Craiova „este loc de mai multă fermitate“. (Raluca Dan)