Evenimentul Zilei > Actualitate > Defilare militară  impresionantă de Ziua României la București
Defilare militară  impresionantă de Ziua României la București

Defilare militară  impresionantă de Ziua României la București

Aproximativ 4.000 de militari, 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, la parada de la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei României.

Ziua României va fi marcată într-un mod deosebit la București, urmând să aibă loc și evenimente în premieră. Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave  vor fi prezenți ,duminică, de la ora 11,00, la paradă militară organizată de Ziua Naţională a României .

Manifestările se vor desfășura în Piaţa Arcul de Triumf iar cu această ocazie vor defila 21 de detaşamente ale ţărilor aliate şi partenere, fiind cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini provin din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.

Pentru prima dată la manifestările de azi va defila detașamentul Comandamentului Forţelor Întrunite, iar o altă premieră o reprezintă  defilarea radarului mobil 3D TPS 77,  cel mai modern radar din înzestrarea Forţelor Aeriene.

La paradă vor fi prezenți preşedintele Klaus Iohannis şi alţi oficiali români.

Cum vor decurge manifestările 

În timp ce se va intona Imnul Naţional al României, în semn de salut, vor fi trase douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae, salvele fiind  executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră. Fondul sonor al defilării va fi asigurat de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată Argedava şi muzica militară a Centrului de instruire pentru muzici militare.

La paradă va participa  Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” şi Asociaţia ”Tradiţia Militară”, reprezentanta României la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare. Un alt moment al paradei îl va reprezenta demonstrația de acrobație care va fi făcută de formația  „Hawks of România” a Aeroclubului României, formată  din 4 aeronave de înaltă acrobaţie EXTRA 300, şi Iacării Acrobaţi, cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52. După încheierea defilării miliarilor și a tehnicii militare, persoanele interesate vor putea vizita, până la ora 14,00, expoziţiile care vor fi amplasate  în zona Pieţei Presei Libere şi a Monumentului Infanterie de pe Bulevardul Kiseleff.

Ceremonie militară și religioasă la  Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

De asemenea, va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.Cu ocazia zIlei Naționale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare. În toate instituţiile militare din ţară va fi arborat drapelul național iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridică Marele pavoaz.

Și militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest şi Mali, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia  vor participa la ceremonii militare şi activităţi  cu ocazia Zilei Naţionale.

MApN transmite că folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems – RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă, conform legislaţiei. Pentru asigurarea unei desfășurări bune a paradei militare de Ziua Națională,  Brigada Rutieră Bucureşti a dispus măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic.