Deficitul privat al Romaniei a ajuns la 39,8 de miliarde de euro
- Adam Popescu
- 1 septembrie 2007, 18:15
Populatia si companiile din Romania au facut imprumuturi de 133,3 miliarde de lei (39,8 de miliarde de euro) in octombrie, cu 3,3 la suta mai mult fata de luna precedenta, a anuntat astazi Banca Nationala a Romaniei.
Astfel, deficitul privat al Romaniei "a crescut in luna octombrie cu 51,4 la suta fata aceeasi luna a anului 2006", se mai arata in raportul financiar al BNR.
Romanii au imprumutat, de la inceputul anului, cu 63 la suta mai multe credite in valuta, in valoare de 68,6 de miliarde de lei.
In acelasi timp, imprumuturile in lei au crescut cu 40,5 la suta pana la 64,7 de miliarde de lei, a mai anuntat Banca centrala.
Guvernatorul Mugur Isarescu aprecia ingrijorat, la inceputul lunii, ca imprumuturile in valuta au “explodat” in utlimile luni, fapt care ar putea duce la deprecierea leului.
La sfarsitul lui octombrie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 227,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totalul imprumuturilor gurernamentale a fost de 8,87 de miliarde de lei.
Leul - “Cea mai proasta evolutie”
Saptamana trecuta, leul a inregistrat "cea mai proasta evolutie", la nivel global, in fata monedei unice europene, apreciaza economistii citati de publicatia online Bloomberg.
Moneda nationala a pierdut saptamana trecuta mai bine de trei procente in raport cu euro, pana la un nivel negativ record atins in urma cu doi ani.
In acelasi timp, investitorii din Romania au prezis perioade mai lungi de recuperare a banilor iar piata bursiera romaneasca s-a confruntat cu vanzari masive, care indica faptul ca Romania nu mai este atractiva pentru investitori.
Leul a castigat astazi 0,04 la suta in fata monedei europene si s-a stabilint la un curs de 3.597 lei pentru un euro in piata interbancara, in timp ce BNR a afisat un pret de 3,5921 lei pentru un euro.
In primele noua luni ale anului, importurile au crescut deficitul comercial al Romaniei pana la 15,1 miliarde de euro.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, deficitul de cont curent s-a dublat si el pana la 10,2 miliarde de euro in primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.