Deficitul bugetar lovește în portofelele românilor. Măsurile pe care le poate lua Guvernul

saracie / Sursa foto: Pixabay

Deficitul bugetar generează taxe, impozite și prețuri mai mari înRomânia, spun analiștii financiari. Anul 2024 a adus modificări substanțiale în Codul Fiscal, cu impact direct în portofelul românilor. Conform unor analize economice, bazate pe veniturile și cheltuielile la bugetul de stat, aproximativ 95% din cheltuielile statului sunt pentru „consum”.

Deficitul bugetar, impact direct asupra portofelului românilor. Analist economic: „200 de miliarde de euro ar fi însemnat 20.000 de kilometri de autostradă”

Sursă foto: Captură Youtube

Conform profesorului universitar Cristian Păun,  citat de Hotnews, din 1995 până în prezent, România a acumulat un deficit bugetar de aproximativ 200 de miliarde de euro, sumă cu care s-ar fi putut zeci de mii de kilometri de autostradă.

„România a acumulat deficite bugetare, din 1995 până acum, către 200 miliarde euro (cumulat). Asta ar fi însemnat 20.000 de kilometri de autostradă. Câți kilometri am produs noi în anii ăștia? În jur de 1.000”, s-a exprimat profesorul Cristian Păun, conform sursei citate.

Ce poate face Guvernul ca să reducă deficitul bugetar și să crească nivelul de trai al românilor

Sursă foto: Arhiva EVZ

Conform sursei citate, atunci când deficitul bugetar se menține la cote ridicate, Guvernul nu se poate baza doar pe taxare execsivă, așa cum se întâmplă în prezent, în România. Ci, ar fi necesar să adote politici fiscale, care să-i ajute pe români, prin emiterea de titluri de stat, prin metode care să nu afecteze puterea de cumpărare a oamenilor.

„Dacă ne sprijinim doar pe piciorul monetar, nu și pe cel fiscal, s-ar putea să ajungem la ajustări monetare periculoase care să ne împingă într-o instabilitate și mai mare în final și politica monetară să devină prociclică”, avertizează economistul”, a explicat economistul Cristian Păun, potrivit sursei citate.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului Finanțelor, România a înregistrat, în primele luni ale anului 2024, un deficit bugetar g de 7,89 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă0,45% din PIB. Este o creștere față de deficitul înregistrat în ianuarie anul trecut, care era de 4 miliarde de lei, adică 0.25% din PIB.