Blocul Naţional Sindical a tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul bugetar al României. BNS afirmă că țara noastră se confruntă cu o înrăutățire „fără precedent” a indicatorilor economici.
Deficitul bugetar, în cădere liberă. BNS: Avem cel mai avansat declin din ultimii 10 ani
Blocul Naţional Sindical arată finanţele publice au înregistrat 1cel mai avansat declin din ultimii 10 ani”. Din analiza sindicaliștilor reiese că „din cinci lei cheltuiţi de stat, unul este împrumutat”. Mai mult, BNS arată că „deficitul bugetar după primele 6 luni ale anului 2024 a depășit 12,8 miliarde de Euro. Valoarea este cu peste 5 miliarde de euro mai mare decât în perioadă similară din 2023”.
Raportul publicat de Ministerul Finanțelor arată o înrăutățire fără precedent a finanțelor publice din România: deficitul bugetar în perioada ianuarie-iulie 2024, a ajuns la 3,6% din PIB, adică 63,66 miliarde lei.
BNS mai subliniază că „finanțele publice înregistrează în prima jumătate a anului 2024, cel mai avansat declin din ultimii 10 ani. Ca și consecință, datoria publică raportată de ministerul finanțelor s-a situat și ea la un record istoric”.
În aprilie datoria publică a ajuns la 52,5% din PIB
BNS mai anunță că „la finalul lunii aprilie (pentru care există date disponibile) datoria publică a ajuns la 52,5% din PIB (852,82 miliarde lei, 171,59 miliarde Euro), și a înregistrat astfel o creștere de 354,24 miliarde lei (71 de miliarde euro) față de finalul anului pandemic 2020”.
Dinamica deficitului bugetar la finalul primului semestru este reprezentată grafic (foto) pentru orizontul ultimilor 10 ani:
Deficitul bugetar după primele 6 luni a fost chiar mai mare
Blocul Naţional Sindical a mai subliniat faptul că „deficitul bugetar după primele 6 luni (63,66 miliarde lei) a fost chiar mai mare decât rezultatul din perioada similară a anului pandemic 2020 (45,18 miliarde lei), perioadă în care economia a fost afectată grav de restricțiile pandemice”.
Majorarea deficitului bugetar în primul semestru al anului, cu 26,45 miliarde de lei față de perioada similară din 2023 (+71%) este explicată doar parțial de majorarea investițiilor, mai arată raportul.
Raportat la cheltuielile generale de funcționare ale statului (339,17 miliarde lei în primele 6 luni), deficitul bugetar înregistrat reprezintă 18,67% din valoarea acestora, de asemenea un nou record negativ, ceea ce înseamnă că aproape o cincime din cheltuielile realizate se efectuează din sume împrumutate: din fiecare 5 lei cheltuiți de stat, unul este împrumutat. Mai multe date despre starea reală a economiei românești puteți citi pe site-ul oficial al BNS.