Deficit uriaș pe piața muncii din Republica Moldova. Ce probleme au angajatorii

Job remote. Sursa foto: Dreamstime.com

Și piața de muncă din Republica Moldova se confruntă cu mâna de lucru. Deficitul ajunge la aproximativ 10.000 de locuri, iar situația dă bătăi de cap angajatorilor.

Deficit important pe piața forței de muncă din Republica Moldova. Angajatorii vorbesc de 10.000 de joburi care ar trebui ocupate.

Conform directorului Agenţiei de Investiţii, Ion Iordachi, problema este raportată de majoritatea investitorilor străini care doresc să-şi deschidă afaceri în Basarabia. Ca o soluţie, autorităţile propun să extindă lista ţărilor cu care să liberalizeze piaţa muncii.

Un bărbat din Uzbekistan locuieşte în Republica Moldova de aproape doi ani. Și-a deschis o afacere și vinde fructe uscate. Spune că integrarea nu a fost atât de grea, deoarece a fost susţinut în dezvoltarea afacerii.

Deficit uriaș pe piața muncii din Republica Moldova

„Am făcut actele şi acum totul este bine. În Republica Moldova este foarte bine. Ne-au ajutat foarte mult să facem toate actele şi să pornim afacerea. Am şi un prieten, dar el m-a ajutat foarte mult, iar aici sunt cu familia. Eu cred că este şi greu, dar dacă oamenii doresc, pot reuşi orice. Totul este posibil”, afirmă bărbatul, conform tvrmoldova.md.

Sursa foto: Dreamstime.com

Lipsa forţei de muncă este foarte des semnalată de către investitorii străini care doresc să-şi extindă afacerile.

„Nu doar investitorii, dar şi buisnessul local menţionează o problmeă a forţei de muncă. Este o problmeă din top cinci dacă vorbim de investitorii străini care îşi doresc multă forţă de muncă în domenii precum procesare, în domeniul agricol”.

Care sunt soluțiile

O soluţie ar fi atragerea tinerilor din străinătate, in special din tări din Asia Centrală, iar o parte dintre ei pot fi atrași pentru a studia și munci în Republica Moldova”. A mai precizat Iordachi, conform sursei citate. Oficialul a continuat:

„Noi trebuie să venim ca stat cu nişte soluţii, inclusiv de a face nişte ofere de învăţământ şi vorbesc aici de ţări ca Uzbekistan care anual are circa 700 de mii de absolvenţi. Deci Universităţile şi colegiile noastre sau chiar instituţiile tehnice au de unde atrage şi desigur o parte din ei o să rămână in Republica Moldova”.

După cum spune ministrul Economiei, pentru a creşte numărul străinilor angajaţi, autorităţile îşi propun să extindă lista ţărilor ai căror cetăţeni pot lucra în Moldova fără a avea permis de şedere.