Aproape 600 de posturi de medici din cadrul serviciilor de urgenţă din România nu sunt ocupate, arată un raport al Colegiului Medicilor din România (CMR).
„Dacă numărul normat de medici este de 1.096, numărul medicilor existenţ i este de doar 580“, a declarat ieri Letiţia Damoc, vicepreşedintele Comisiei de Medicină de Urgenţă a CMR. Numărul medicilor care aleg serviciile de urgenţă a crescut în ultimii ani, iar lucrurile se vor schimba, consideră reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS).
„Medicina de urgenţă este o specialitate nouă şi continuăm să o dezvoltăm calitativ. Am putea găsi soluţii peste noapte, să dăm diplome de medicină de urgenţă doctorilor generalişti şi am ocupa sistemul 100%. Dar cât de eficient ar fi?“, apreciază Raed Arafat, subsecretar de stat în MS. Acesta crede că vor trece ani buni până la ocuparea sistemului. „Încercăm să atragem doctorii prin salarii şi echipamente. Anul trecut am cumpărat 1.500 de ambulanţe de ultimă generaţie şi anul acesta urmează încă 1.000. Din aprilie, personalul din urgenţă va avea sporuri salariale de 50- 100%“, promite Raed Arafat. O soluţie pentru rezolvarea crizei ar fi preluarea de către medicii de familie a consultaţiilor la domiciliu, constra cost. „Le-am pus acestora la dispoziţie ambulanţe“, adaugă Arafat.