Taxe și impozite. Ce dări vom plăti după terminarea alegerilor. Estimările analiștilor financiari

Taxe și impozite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit analiștilor, la finalul celor patru tipuri de alegeri, guvernanții vor fi nevoiți să umble la sistemul de impozitare, în sensul că vor crește anumite taxe. Nu este exclus ca în 2025, TVA-ula să fie din nou majorat.

Construcția bugetară din acest an nu arată prea bine, potrivit analiștilor financiari. Guvernanții au prevăzut venituri ipotetice și majorări la pensii precum și taxe suplimentare.

Separat de aceste aspecte, începând cu cel de-al doilea semestru se va aplica o nouă acciză pentru carburanți. Modificarea sistemului de impozitare va fi modificat după bunul plac al celor care câștigă alegerile.

Taxe pe care le vom plăti în 2025

Potrivit estimărilor făcute de analiștii financiari în 2025 este foarte probabil ca bugetul românilor să suporte și următoarele taxe.

  • 1. Creșterea impozitelor pe proprietate este o certitudine. Ea chiar se află în Monitorul oficial cu termen de implementare începând cu 1 ianuarie 2025. Asta va lovi multă lume pentru că România este țara proprietarilor.
  • 2. Creșterea impozitului pe dividende la 10% (de la 8% în prezent).
  • 3. Renunțarea la facilitățile care au rămas în privința impozitului pe venit în IT, cercetare, construcții, agricultură și industria alimentară
  • 4. Introducerea impozitării progresive sau o variantă diferită: o cotă duală
  • 5. Majorarea impozitului pe venit, fiind la pachet cu o altă măsură în privința contribuțiilor
  • 6. Majorarea cotei standard de TVA cu câteva puncte procentuale, așa cum s-a întâmplat în 2010
  • 7. Scăderea pragului pe microîntreprinderi spre 100.000 de euro (mai ales că Guvernul nu a reușit să păcălească Comisia Europeană prin modificările făcute, deși în PNRR scrie negru pe alb că va fi scăzut pragul).

Taxe și impozite locale Sursa Foto- Dreamstime

Însuși, ministrul liberal al finațelor, Marcel Boloș, a declarat că în anul fiscal 2025 se vor aplica mai multe taxe. Tot din 2025, valoarea ajutoarelor sociale se vor înjumătății. Vorbim aici de programul masa caldă ”Sprijin pentru România”.

„Depinde cine câștigă alegerile. Trebuie să fie foarte clar: măsurile fiscale vor servi și electoratul pe care îl au cei care vor fi la putere. Ideea a două cote de impozit pe venit are o explicație. Toată lumea spune că la ora actuală este o impozitare excesivă a muncii și foarte ușoară a capitalului”, a declarat Ionuț Simion, partener PwC România.

România are un deficit bugetar de peste 5% din PIB

Tradus în cifre reale statul român are nevoie în 2025 de 30 de miliarde de lei peste veniturile bugetare pe care le încasează. O sumă necesare pentru a se menține în ținta deficitului bugetar de 3%. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar ca ventiturile să crească cu cel puțin 2 procente.

„Ca să intre în ținta de deficit bugetar de 3%, trebuie să crească gradul de colectare, să aibă mai multe venituri cu 2%. 1% din PIB înseamnă 3 miliarde (euro). 2% înseamnă 6 miliarde. Înmulțit cu 5 (lei/euro n.r.), Statul Român are nevoie de 30 miliarde de lei în plus față de veniturile bugetare pe care le-ar avea. Numai măsurile care au fost luate anul trecut pentru anul acesta au adus doar 6 miliarde la bugetul de stat. Vor fi suficiente aceste două cote progresive? Mă îndoiesc”, a adăugat Ionuț Simion.

Taxe mai mari pe proprietate, certitudinea anului 2025

Creșterea impozitului pe proprietate, un lucru sigur din 2025

Guvernanții vor umbla și la reforma taxelor locale. Este cunoscut faptul că România nu stă la capitolul ”colectare taxe”. Dimpotrivă, suntem pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. Taxele locale ar trebuie să depășească pragul de 1% pentru a ne apropia de media UE.

„Noi suntem în privința colectării taxelor locale printre codașii Europei. O să fie un impact dramatic. Știm că suntem țara prorpietarilor de terenuri, apartamente și așa mai departe pentru că 80% dintre români sunt proprietari a ceva. Media europeană e sub 50%. Deci suntem campioni. Așadar, toți o să plătim mai mult. O să plătim după alegeri”, a explicat Alex Milcev, partener, lider al Departamentului de asistențp fiscală și juridică din EY România și Moldova.

Taxe noi. Sursa foto: Pixabay

Majorarea TVA, cea mai simplă metodă a Guvernului pentru a aduce bani la buget

Celebrul avocat Gabriel Biriș aduce în discuție anul fiscal 2010, an în care Taxa pe Valoare Adăugată a crescut cu 5 puncte procentuale. Totodată, mai spune Biriș a fost anul în care gap-ul de TVA a crescut la 48%. Prin urmare, Biriș spune că acest scenariu ar pute fi pus din nou în practică de guvernanți în anul următor.

Același punct de vedere îl are și Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate, care precizează că majorarea TVA-ului este cel mai sigur și cel mai simplu instrument fiscal pe care Guvernul îl are la dispoziție pentru a se salva de colapsul eceonomic.

„Eu cred că da pentru că și atunci Guvernul ajunsese aproape în colaps. Au scăzut salarii, a fost dezastru și ultima șansă a fost să crească cota standard. Era unica șansă să salveze situația. S-a întâmplat. E cea mai simplă metodă.”

Trebuie menționat că Planul Național de Redresare și Reziliență este inclusă o măsură care presupune reducerea pragului la microîntreprinderi sub plafonul de 500.000 de euro, în condițiile în care partidele de guvernământ discutau la un momentdat de un plafon de 100.000 de euro, potrivit Hotnews.