Pe Wall Street (celebra strada situata intre Broadway si South Street, in New York), drama celui mai mare fond de investitii american oglindeste gravele probleme cu care se confrunta economia de peste Ocean.
Merrill Lynch, celebra banca si casa de brokeraj americana, cunoscuta ca si „Mama Merrill” pentru „blandetea” cu care isi trateaza clientii, are nevoie urgenta de o revigorare, scrie Times Online.
Lovitura de imagine care a afectat banca, prin anuntarea pierderilor de 2,3 miliarde de dolari in trimestrul trei (care se adauga la pierderile de 5 miliarde de dolari anuntate la inceputul lunii), este un ecou al economiei americane. Cu toate acestea, imperiul financiar este in cautarea unui tap ispasitor, iar cel mai potrivit pare sa fie Stan O’Neal, directorul executiv al institutiei financiare din ultimii cinci ani.
Simptomele unei „boli”
Pierderile, cele mai mari din istoria de 93 de ani a companiei de intermediere financiara, au fost „platite” cu demiterea lui O’Neal de catre consiliul bancii americane. Managerului de 56 de ani ii sunt recunoscute meritele de Times Online: dupa ce Merrill a pierdut 23.000 de angajati, O’Neal a reorientat afacerea renuntand la castigurile de pe piata bursiera in favoarea unei expuneri de obligatiuni.
Strategia a dat rezultate, iar in 2003 banca facea un miliard de dolari profit pe semestru. Motivul declinului financiar de acum pare sa il reprezinte investitiile in credite ipotecare riscante. Analistii spun ca anuntul pierderilor inregistrate de Merrill Lynch a impulsionat si mai mult deprecierea dolarului, iar saptamana trecuta, Henry Paulson, secretarul Trezoreriei americane, avertiza ca declinul pietei imobiliare este cel mai mare risc al economiei SUA.
EVOLUTIE Merrill Lynch: un imperiu care apune
Problemele bancii infiintate, in 1914, de Charles E. Merrill au inceput in 2002. Atunci, doi dintre cei mai vechi directori executivi din Europa ai companiei si-au anuntat plecarea.
A urmat directorul diviziei de brokeraj international, iar analistii spuneau ca valul de plecari este determinat de Stan O’Neill, noul director de atunci al bancii, care ar fi dorit instalarea unor apropiati in aceste functii. La inceputul acestei luni, au fost concediati managerii diviziei de instrumente cu venituri fixe.