Evenimentul ZileiEconomieDeclarații șocante: „Statul să se împrumute”. Ce datorii are Guvernul, de fapt?

Declarații șocante: „Statul să se împrumute”. Ce datorii are Guvernul, de fapt?

Declarații șocante: „Statul să se împrumute”. Ce datorii are Guvernul, de fapt?
În timp ce Guvernul PNL ar plăti eşalonat datoria Statului către fraţii Micula, Ioan Micula crede că Statul ar ieşi mai ieftin dacă s-ar împrumuta.

„Le mulţumesc foarte mult pentru sumele adunate. Datorită acestor dobânzi imense, zilnic se plătesc zeci de mii de euro, practic bani nemunciţi”. Mesajul aparent cinic îi aparţine lui Ioan Micula, iar destinatarul este Statul Român, care a ajuns să datoreze către grupul de firme deţinut de magnaţii gemeni circa 400 milioane de euro! Micula însuşi consideră situaţia ca fiind revoltătoare şi îi acuză pe funcţionarii guvernamentali pentru faptul că, neplătind datoria, au cauzat prejudicii uriaşe Statului Român. În fond, chiar contribuabilului român, scrie Jurnalbihorean.

Fraţii Micula şi-au câştigat dreptatea în instanţele internaţionale, câştigând împotriva Statului Român la Washington, la Londra şi la Bruxelles, pentru o datorie ce datează din 2005. Cum Statul nu a plătit în toţi aceşti ani, de la 82 de milioane de euro s-a ajuns la 395 milioane de euro, din cauza dobânzilor, a penalităţilor şi a majorărilor.

Între timp, fraţii Micula au blocat conturile ROMATSA (Autoritatea Aeronautică Civilă), pentru a-şi recupera banii, prin poprire. Iar Ioan Micula anunţă pentru JURNAL BIHOREAN că mai urmează şi altele popriri pe conturi ale unor companii de stat, atât în ţară, cât şi peste hotare!

Deşi Guvernul PNL vrea să obţină deblocarea conturilor ROMATSA, printr-un angajament de plată eşalonat, Micula propune altceva.

Magnatul susţine că Statului i-ar fi mai convenabil dacă s-ar împrumuta cu o dobândă bună, de pe pieţele externe şi să-i plătească toată datoria într-o singură tranşă, decât ca Statul să plătească eşalonat, cu dobânda uriaşă aferentă, care, astfel, s-ar rostogoli aparent la nesfârşit. Aceasta în condiţiile în care dobânda percepută de fraţii Micula de la Statul Român, prin intermediul instanţelor internaţionale, este calculată ROBOR + 5% compusă la trei luni, conform celor transmise de Micula.


Accesează: