Declaraţii contradictorii privind starea preşedintelui CJ Argeş, atac de cord vs. lipotimie
- Dan Badea
- 28 ianuarie 2011, 17:00
ACTUALIZAT. Starea preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, care a leşinat ieri, la tribunal, este stabilă, a precizat Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a spitalului de Urgenţă Floreasca, Şerban Brădişteanu. Pe de altă parte, surse medicale din cadrul Spitalului Judeţean Argeş susţin că, de fapt, starea de sănătate a lui Constantin Nicolescu este departe de a fi una gravă, fiind vorba de fapt de o simplă lipotimie, care se manifestă prin leşin.
"Rezultatele electrocardiogramei şi ale analizelor erau absolut normale. Constin Nicolescu a fost internat din cauza unei lipotimii", ne-au declarat surse din cadrul Spitalului Judeţean Argeş, unde a fost internat aseară preşedintele CJ Argeş, imediat după incidentul de la tribunal.
Aceleaşi surse spun că decizia de a-l trimite pe Nicolescu la Bucureşti, pentru investigaţii suplimentare, a fost luată de către conducerea Spitalului Judeţean Argeş, care a fost numită chiar de către Consiliul Judeţean Argeş. În schimb, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a spitalului de Urgenţă Floreasca, Şerban Brădişteanu, a declarat în această dimineaţă situaţia arterelor coronare ale pacientului este gravă şi că va avea nevoie de o intervenţie chirurgicală. "Aşteptăm să-l echilibrăm şi examenul neurologic, să ne spună dacă accidentul a fost unul vascular cerebral sau a fost un spasm cerebral", a precizat Brădişteanu. Ba atac de cord, ba lipotimie Aseară, imediat după incident, Tudor Ionescu, director adjunct al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş, declara că este vorba despre atac de cord. Declaraţie contrazisă azi noapte, prin intermediul unui comunicat de presă, chiar de către şeful său, Gabriel Popa, membru PDL. "La ora 19.18 s-a primit un alt apel din partea d-nei Dr. Stocheci Cristina pentru soţul acesteia, ambii aflaţi în incinta Tribunalului Argeş, tot pentru lipotimie. În urma primirii primului apel (19.05) s-a deplasat echipajul de urgenţă tip C2 (cu medic), intervalul de la apelare până la sosirea la caz fiind de 4 minute. La faţa locului s-au găsit doua persoane cu o stare clinică generală modificată, respectiv d-l Constantin Nicolescu cu valori ale TA ridicate şi d-na Viorica Nicolescu cu hipoglicemie. Specificăm faptul că nu a fost vorba în niciun moment de Stop cardiac, iar medicul a acordat asistenţa de specialitate necesară ambilor pacienţi, neimpunându-se manevre terapeutice deosebite (...) La ora 21.22 la solicitarea UPU echipaj de Tip C2 l-a transportat pe d-l Constantin Nicolescu la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, sub supraveghere medicală, starea pacientului neimpunând tratamente deosebite. La ora 22.00 pacientul a fost preluat de către Dr. Bogdan Opriţa la Spitalul de Urgenţă Floreasca", se arată în comunicatul trimis de dr. Dan Popa Gabriel, managerul Spitalului Judeţean de Ambulanţă Argeş. A căzut din picioare în sala de judecată La câteva secunde după ce a aflat că va fi arestat pentru 29 de zile, Constantin Nicolescu a căzut din picioare şi a fost dus cu salvarea la Spitalul Judeţean Argeş. După doar câteva ore, Nicolescu a fost transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Medicii bucureşteni au declarat azi-noapte că, după părerea lor, va fi nevoie de o intervenţie chirurgicală, întrucât "arterele care hrănesc inima sunt obturate 90%, iar muşchiul strânge vasul şi îl comprimă". De asemenea, la aflarea deciziei magistraţilor, şi soţia, Viorica Nicolescu, care suferă de diabet, a leşinat şi a fost transportată la Spitalul Judeţean Argeş. Ea va fi externată astăzi. Potrivit medicilor, ea a răspuns bine tratamentului, iar starea sa este bună. Şi fiica sa cea mică a acuzat probleme de sănătate la auzul veştii că tatăl ei a fost arestat, dar nu a fost internată.
Potrivit unor surse din anturajul său, Constantin Nicolescu nu avea probleme de sănătate.
"Vrem libertate pentru Nicolescu!"
Constantin Nicolescu a fost reţinut miercuri seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anti corupţie (DNA). Ieri, dis-de-dimineaţă, intrarea în Tribunalul Argeş a fost blocată de aproape 150 de susţinători ai săi, mulţi dintre ei angajaţi ai CJ Argeş sau primari PSD din zonă.
În jurul orei 14.00, când Constantin Nicolescu fost adus la instanţă şi a ieşit din dubă, având mâinile încătuşate acoperite de haină, mulţimea a început să strige: ,"Vrem libertate pentru Nicolescu! A făcut prea multe pentru judeţ să vă bateţi în halul ăsta joc de el! Justiţia din România a ajuns mai rea decât cea de pe vremea lui Stalin!".
Luare de mită şi fraudă cu fonduri europene
Potrivit procurorilor DNA Piteşti, Constantin Nicolescu este acuzat de infracţiunile de folosire şi prezentare de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fals intelectual şi uz de fals contra intereselor financiare ale Uniunii Europene, luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu.
În ceea ce priveşte infracţiunea de luare de mită, Nicolescu este acuzat că ar fi luat de la hipermarketul deţinut de omul de afaceri Cornel Penescu câteva sute de pachete de alimente pentru a le oferi bătrânilor, fără ca acestea să fie trecute în vreun contract de sponsorizare.
Conform rechizitoriului procurorilor, pe 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat fonduri de 880.000 de euro printr-un program PHARE pentru a efectua lucrări de reconstrucţie la patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, care ar fi fost afectate de inundaţiile din 2005.
Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare întocmită de Consiliul Judeţean Argeş, a unui document care nu exista în realitate, precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ, raportată la inundaţiile din anul 2005.
Contractele au fost derulate în perioada 2006-2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, care a încasat integral sumele aferente atât pentru lucrări executate, cât şi pentru lucrări neexecutate. În plus, acea firmă se afla în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia lui Constantin Nicolescu, mai spun procurorii. Patru foşti şi actuali primari din judeţul Argeş sunt în prezent audiaţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti, cu privire la întocmirea unor acte pentru finanţarea unor obiective de investiţii. Audierile au legătură cu dosarul DNA deschis pe numele lui Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. Surse apropiate anchetei susţin că este vorba despre primarul PNL Călin Andrei din Câmpulung, primarul comunei Budeasa, şi fostul primar de la Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ.
Acuzaţii politice
La numai câteva minute după ce procurorii DNA Piteşti l-au reţinut pe şeful CJ Argeş, reprezentanţii PSD au lansat ipoteza că în spatele acestui eveniment se află preşedintele PDL Argeş, senatorul Mircea Andrei, care şia anunţat candidatura pentru şefia Consiliului Judeţean Argeş, în 2012.
La rândul său, şeful PDL Argeş a declarat că "este o aberaţie să spună cineva că e o comandă politică, din moment ce faptele incriminate sunt în atenţia organelor abilitate de mult timp, cu mult înainte de a veni eu în Argeş".
"Este o aberaţie să spună cineva că este vorba de o comandă politică, din moment ce faptele incriminate sunt în atenţia organelor abilitate de mult timp.", MIRCEA ANDREI, preşedinte PDL Argeş
<object style="height: 390px; width: 640px;"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/mf7aSBuFGBY?version=3" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/mf7aSBuFGBY?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="390" width="640"></embed></object>
<object style="height: 390px; width: 640px;"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VpvGkVLRt1w?version=3" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/VpvGkVLRt1w?version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="390" width="640"></embed></object>
PROFIL
Două mandate la şefia CJ Argeş
Constantin Nicolescu a intrat în politică în 1995. În foarte scurt timp a ajuns preşedintele PDSR, apoi al PSD Argeş. În perioada 2000-2004, Nicolescu a fost senator de Argeş, apoi preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, acum fiind la al doilea mandat.
Potrivit unor surse din anturajul său, Nicolescu este cunoscut ca fiind un spirit cazon, care şi-a "disciplinat" colaboratorii şi subordonaţii. La nivel naţional, Constantin Nicolescu este cunoscut datorită relaţiei de prietenie cu fostul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu.
Un alt eveniment care i-a adus numele în atenţia publicului a avut loc în 2004, când la Piteşti s-a organizat singura şedinţă de guvern în afara Bucu reştiului, moment în care s-a hotărât finanţarea centurii ocolitoare a Piteştiului şi a altor proiecte de infrastructură pentru judeţ.
De-a lungul vremii, numele lui Constantin Nicolescu a fost legat, atât în presa locală, cât şi în cea naţională, de dezastrul Uzinei ARO de la Câmpulung, de afacerile cu terenuri de lângă Autostrada Bucureşti - Piteşti, dar şi de anumite presiuni pe care le-ar fi exercitat asupra oamenilor de afaceri din Argeş pentru a cotiza la PSD.
De asemenea, Nicolescu a fost acuzat că şi-ar fi angajat rudele şi cunoştinţele în consiliul judeţean şi în instituţiile subordonate şi că ar fi atribuit multe lucrări importante din judeţ unor firme "apropiate", cum ar fi cea a omului de afaceri Cornel Penescu.
REACŢII
Proces împotriva guvernului
Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) va da în judecată guvernul, pe şeful DNA Daniel Morar şi pe procurorul general Laura Codruţa Kovesi pentru abuz în serviciu în cazul reţinerii preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu.
"Inclusiv cei de la PDL, unii au fost de acord, unii nu, însă majoritatea aşa a votat. Arestarea lui Nicolescu este cusută cu aţă albă", a declarat Nicuşor Constantinescu, secretarul general al UNCJR. (Feri Predescu)