Declarație șoc! Pandemia este, de fapt, doar un paravan pentru alte nenorociri ?

Un personaj celebru al lumii face aprecieri uluitoare legate de criza generată de Covid-19. Oare ce ne mai așteaptă?

„Nu credeți în apariția unei noi lumi după epidemia de coronavirus! Eu nici măcar o jumătate de secundă nu cred că va fi altfel. Dimpotrivă, totul va rămâne exact la fel”, clamează cunoscutul scriitor francez Michel Houellebecq într-o scrisoare citită pe postul public de radio France Inter și preluată de săptămânalul parizian Le Point.

Care este, mai exact, mesajul răscolitor al cinicului romancier francez?

„Epidemia de coronavirus, care a justificat această izolare impusă de autorități, ar trebui să aibă ca rezultat principal accelerarea anumitor mutații în desfășurare”, apreciază autorul romanului „Supunere”.

Despre ce mutații este vorba?

„Mutații legate în special de scăderea contactului uman. Epidemia oferă, repet, un motiv magnific pentru această tendință grea: o anumită obsolescență (n. m. - uzură morală) care pare să lovească relațiile umane. Ar fi totuși fals să spunem că am redescoperit tragicul, moartea, finitudinea”, a mai comentat Michel Houellebecq.

Observațiile scriitorului francez născut în Insulele Réunion au devenit, spre final, și mai acide: „Niciodată moartea nu a fost mai discretă decât în ultimele săptămâni”. Remarca lui Michel Tomas, adevăratul nume al lui Houellebecq, vine în contextul în care Franța a înregistrat până în prezent 25.000 de decese cauzate de coronavirus.

Viața indivizilor nu are aceeași valoare

Amănunt de care autorul romanului Serotonină (ultimul publicat în România și cel mai slab din punctul meu de vedere) nu pare să se jeneze: „Numărul victimelor se reduce la banale statistici. Anxietatea care se răspândește însă în rândul populației pe măsură ce crește numărul morților are ceva ciudat de abstract”.

„O altă cifră va deveni foarte importantă în aceste săptămâni - opinează rebelul Houellebecq -, cea a vârstei bolnavilor. Până când trebuie resuscitate și tratate aceste persoane? Până la 70, 75, 80 de ani? În orice caz, noi, oamenii, nu am exprimat niciodată atât de calm faptul că viața indivizilor nu are niciodată aceeași valoare”.

Unul dintre cei mai prizați scriitori ai lumii

Michel Houellebecq, pe numele său real Michel Thomas, s-a născut în insula Réunion, la 26 februarie 1956 sau 1958 (după afirmația autorului). După absolvirea Institutului Național de Agronomie Paris-Grignon, se înscrie la secția Cinematografie a Școlii Naționale Superioare Louis Lumière, abandonând-o înainte de a-și lua diploma.

Premiul Tristan Tzara

Poet, romancier, eseist și regizor, este cel mai important scriitor francez contemporan, cunoscut ca atare în toată lumea. Cariera literară şi-o începe publicând versuri. Prima sa culegere de poeme atrage atenția criticii: În căutarea fericirii (La poursuite du bonheur) primește în 1991 Premiul Tristan Tzara, iar următoarea, Sensul luptei (Le sens du combat), obține în 1996 Premiul Flore.

Urmează volumele Renaștere (Renaissance, 1999) și Configurația ultimului țărm (Configuration du dernier rivage, 2013). În 2015 îi apare la Gallimard Neîmpăcat. Antologie personală 1991–2013 (Non réconcilié. Anthologie personnelle 1991–2013; Humanitas Fiction, 2016).

Cum a ajuns celebru

Ca romancier cunoaşte un succes fulminant după ce publică în 1994 Extinderea domeniului luptei (L’Extension du domaine de la lutte) şi, mai ales, „scandalosul“ Particulele elementare (Les Particules élémentaires, 1998), câștigător al Premiului Novembre și, în 2002, prin traducerea engleză, al Premiului Internațional IMPAC Dublin.

Fiecare nouă apariţie romanescă a autorului – Platforma, (Plateforme, 2001), Posibilitatea unei insule (La possibilité d’une île, 2005), pentru care primeşte Premiul Interallié – trezeşte polemici înverşunate, iar numărul admiratorilor săi nu este egalat decât de cel al detractorilor.

Un roman piratat

În 2010, Harta şi teritoriul (La Carte et le territoire) e încununat cu Premiul Goncourt. Înainte de apariţia pe piaţă (prevăzută pentru 7 ianuarie 2015, dată care, printr-o coincidenţă tragică, a fost ziua atentatului din redacţia Charlie Hebdo), romanul Supunere (Soumission; Humanitas Fiction, 2015) a fost piratat şi citit de mii de internauţi, ajungând ulterior bestseller internațional.

„Supunere” s-a situat în fruntea topurilor de vânzări atât în Franța, cât și în alte 40 de țări. Pe 4 ianuarie 2019 apare Serotonină (Sérotonine; Humanitas Fiction, 2019), care a urcat amețitor în topurile de vânzări din lume. Și asta în ciuda valorii îndoielnice. În aprilie 2019, Houellebecq primește Legiunea de Onoare.