Evenimentul Zilei > Actualitate > Declaraţie pe proprie răspundere. La un aspect-cheie nu s-a gândit nimeni! Ireal
Declaraţie pe proprie răspundere. La un aspect-cheie nu s-a gândit nimeni! Ireal

Declaraţie pe proprie răspundere. La un aspect-cheie nu s-a gândit nimeni! Ireal

O somitate a medicinei româneşti atrage atenţia autorităţilor din România asupra unui aspect legat de celebra declaraţie pe propria răspundere, omniprezentă în plină pandemie de coronavirus.

Într-o intervenţie la DC News, Prof. Dr. Vasile Astărăstoae a criticat restricţiile impuse persoanelor în vârstă de peste 65 de ani care sunt nevoie să stea în izolare şi să iasă din casă în anumite intervale de timp.

Remarca sa este foarte simplă şi poartă multe înţelesuri pentru autorităţi. „Se ia vârsta drept criteriu, dar dacă s-ar spune că persoanele care au următoarele comorbidităţi vor sta în izolare, nu ar fi discriminare.

Dar aici este o discriminare pe vârstă, pe care din punct de vedere medical vreau să mi-o explice cineva ca să înţeleg.

(…) Apoi nu înţeleg de ce izolarea socială este întreruptă de un anumit interval de timp: dacă el de la 7:00 la 11:00 circulă cu acea dezonorantă declaraţie pe propria răspundere, înseamnă că virusul care se uită spune, «eu sunt conştiincios, nu mă leg de el», dar dacă apare după ora 11:00 înseamnă că, dintr-o dată, virusul se repede şi-l infectează?

Este o problemă care, efectiv, nu are nicio raţiune, dar care, însă, pentru majoritatea bătrânilor va avea repercusiuni foarte grave.

Este foarte dificil să mergi acum să beneficiezi de asistenţă medicală, de un control, pentru că pe internet nu are niciun efect până când medicul şi pacientul nu se află faţă în faţă.

Apoi apare acest sentiment de stigmatizare, i se pune o etichetă, dacă eşti peste 65 de ani înseamnă că nu mai e nevoie de tine, că ai dat în mintea copiilor şi noi avem grijă de tine şi-ţi spunem ce să faci, cum să faci”, a declarat Prof. Dr. Astărăstoae.

Astărăstoae a fost președinte al Colegiului Medicilor din România și rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dar şi membru al mai multor organizații științifice naționale și internaționale.