Ioan Aurel Pop, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a declarat că este nevoie ca ţara să-şi păstreze absolvenţii de universităţi.
„Într-o ţară care îşi respectă prezentul şi se pregăteşte pentru viitor, cei mai buni absolvenţi de universităţi din toate domeniile ar trebui să fie şi dascăli, măcar o perioadă din viaţa lor, pentru a avea garanţia că pe cei tineri îi pregătim foarte bine. E nevoie de o politică naţională de păstrare şi atragere spre învăţământ a absolvenţilor care pot fi şi profesori, astfel încât, din experienţa lor, să dea tinerilor ce au ei mai bun, pentru ca generaţiile viitoare să fie mai bine instruite. O ţară care nu reuşeşte să îi păstreze şi în învăţământ pe cei mai buni absolvenţi, se pregăteşte pentru mediocritate. Dacă rămân în învăţământ cei slabi şi mediocri, din mâinile şi minţile lor ies absolvenţi slabi şi mediocri şi întreg învăţământul superior are de suferit. A fost o vreme în România când cei mai buni oameni rămâneau în învăţământ, măcar o perioadă”, a spus Pop.
“Acum este o pierdere foarte mare de creiere, nu numai spre străinătate, ci chiar din învăţământ spre alte domenii, înseamnă că şcoala nu merge cum ar trebui să meargă. Dacă bugetul României este cel care este îmi este greu să cred că se va putea găsi o soluţie”, a afirmat rectorul UBB.
Acesta a mai declarat că din cauza lipsei de fonduri, un domeniu care îşi va pierde aproape toată elita va fi cel de IT, deoarece absolvenţii vor încerca să plece în ţări unde această sferă de activitate este mult mai bine plătită, scrie monitorcluj.ro.
“La specialitatea informatică nu avem capacitatea de a şcolariza mai mulţi studenţi din cauza lipsei cadrelor didactice, nu am voie legal să dau salarii ca să îi pot cointeresa pe cei buni să rămână în învăţământ. Categoric, ar fi nevoie de profesori şi buni, şi mulţi”, a mai spus Ioan Aurel Pop.