Declarația unică 2023. Procedura de declarare și impozitare a veniturilor din chirii

ANAF. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Persoanele fizice care dețin proprietăți pe care le închiriază trebuie să plătească taxe și impozite. Este vorba despre impozitul pe venit, iar după caz și de contribuția la sistemul de sănătate. Codul Fiscal reglementează procedurile după care se stabilesc sumele pe care cei ce obțin venituri din chirii le datorează statului în acest an. Regulile trebuie cunoscute de toți cei care au de închiriat locuințe, spații comerciale etc.

Orice persoană fizică ce obține venituri din chirii este obligată să plăteacă 10%, impozit pe venit, iar în anumite condiții și contribuția la asigurările de sănătate, tot de 10%. Conform Codului Fiscal, veniturile din chirii obținute în anul anterior trebuie declarate până la data de 25 mai. De exemplu, în 2023 se declară veniturile obținute în 2022 și se plătesc și taxele aferente. Tot acum se estimează veniturile pentru anul 2023 și taxele aferente.

Legea stabilește că veniturile din chirii sunt acele venituri, în bani și/sau în natură, obținute din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile. Conform definiției, asemenea venituri sunt cele obținute din: închirieri și subînchirieri de bunuri mobile și imobile din patrimoniul personal; închirierea în scop turistic a camerelor din locuinţe proprietate personală; arendarea bunurilor agricole, din patrimoniul personal.

Persoanele care obţin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia înregistrării contractului de închiriere, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile, la organul fiscal competent. Sunt exceptate contractele de arendă și cele de închiriere în scop turistic a camerelor din locuințele poprietate personală.

Începând cu veniturile obținute în acest an, în cazul închirierilor, impozitul se aplică asupra venitului  venitului brut.

Contractul de închiriere se depune la Fisc

Înregistrare a contractelor de închiriere este reglementată de Ordinul Fiscului 2.031/2022. Conform sursei citate, cererea de înregistrare, însoţită de o copie a contractului, se depune la registratura organului fiscal competent sau se transmite prin mijloace electronice ori prin serviciul Spațiul Privat Virtual (SPV). Pe copia transmisă, se înscrie mențiunea „conform cu originalul” întărită de semnătura celui care l-a întocmit.

În situaţiile în care intervin modificări ale valorii chiriei sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, venitul impozabil este recalculat de către contribuabil, pe baza declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, care se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

În cazul contractelor în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului brut anual se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua dinaintea celei în care se depune declaraţia unică.

Unde se depune declarația unică

Contribuabilii care obţin venituri din chirii trebuie să completeze şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, la ANAF. Depunerea se face în termen de 30 de zile de la încheierea contractului de închiriereâ sau până la data de 25 mai a fiecărui an, pentru cele încheiate în anii anteriori.

Declarația unică se depune la organul fiscal competent, în a cărui rază teritorială își are domiciliul contribuabilul sau adresa unde locuiește efectiv, în cazul în care este diferită de domiciliu. Documentul se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, respectiv prin intermediul serviciului SPV sau în format de hârtie, la registratura organului fiscal sau se poate transmite prin poștă cu confirmare de primire.

Contribuabilii care realizează venituri din chirii datorează contribuții la sistemul de sănătate (CASS) dacă sumele obținute sunt egale cu șase salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației unice.

Termenul de plată al impozitului pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, după caz, este 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, după cum relatează avocatnet.ro.