Editura Evenimentul si Capital

Declarația comisarului Corina Crețu. S-a dus și telescopul Harald… │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 4477 Vizualizari

Comisarul Corina Crețu a avut o inițiativă de toată lauda, care s-a aprobat aproape în întregime. România este pe lista scurtă europeană cu cele mai multe cataclisme naturale din ultimii o sută de ani. Aproape zece mii de morți în cele două cutremure, cele cinci inundații, seceta din 46 și zăpada din 54.

HOROSCOP Pe 30 mai s-au născut Petru cel Mare, Mihail Bakunin, Peter Carl Faberge, Howard Hawks, Aleksei Leonov, Keir Dullea, Marie Fredriksson, Constantin Gogu, Marcu Beza, Doina Cornea, Mihai Botez.

Astăzi, nimic în “Kalendar”, iar în calendarul fix creştin-ortodox Sfinţii Isaachie, Varlaam şi Natalie.

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți încă mai citesc curierul de la Bruxelles. O să vină următorul, joi și nu l-am terminat pe cel primit joia trecută, pe 25 mai. V-am spus că este un volum foarte mare de informație. Întâi am citit secțiunea FYEO, care este scrisă pe un fel de hârtie pelur roz, care arde foarte bine și complet, cred că este ceva plastic, apoi am trecut la partea publică pe hârtie obișnuită, dar și ea foarte subțire. Ca să nu atârne la cântar, doar se expediază cu curierul rapid. Ei bine, în secțiunea neclasificată am găsit o declarație făcută de comisarul Corin Crețu, pe data de 24 mai:

”Astăzi, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord privind propunerea noastră de a finanța în întregime operațiunile de reconstrucție după dezastre naturale, din Fondul european de dezvoltare regională. Aceasta presupune o rată excepțională de cofinanțare de 95 %.

Vă informez cu regret că propunerea inițială a Comisiei de cofinanțare de 100 % a unor astfel de operațiuni nu a fost reținută. În același timp, compromisul va permite acestei finanțării necesare să ajungă prompt în regiunile afectate de dezastre naturale.

Mă gândesc la Italia, ale cărei regiuni au fost grav afectate de cutremure teribile în ultimul an și în luna ianuarie. În mai multe rânduri, președintele Juncker și-a exprimat admirația față de poporul italian, care a dat dovadă de un curaj extraordinar în momentele cele mai întunecate. De asemenea, președintele a reafirmat hotărârea UE de a sprijini reconstrucția integrală.

Compromisul la care am ajuns astăzi arată disponibilitatea UE de a fi alături de cetățenii noștri atunci când au cel mai mult nevoie de ajutor. O catastrofă naturală poate apărea oriunde, oricând. De aceea este important să ne asigurăm că sprijinul special din partea UE poate fi activat încă din prima zi, pentru a suplimenta asistența din partea Fondului de solidaritate al UE. Un alt efect al sporirii contribuției financiare a UE la operațiunile de reconstrucție va fi economisirea resurselor naționale.

Propunerea noastră este o expresie tangibilă a solidarității europene. În fața marilor dificultăți, am dorit ca statele membre să fie sigure că UE este alături de ele și este pregătită să utilizeze toate resursele disponibile pentru a oferi imediat ajutor și pentru a începe, împreună, reconstrucția.”

Întotdeauna mi-a plăcut fata asta muncitoare, inteligentă și iscusită în politică. Corina Crețu. Fata fostului meu Rector de la Politehnică, un om care m-a ajutat mult și m-a înțeles cu reintegrarea mea la studii dupa accident și perioada din Franța.

Cu dezgust înregistrez coprofagii care, fără să înțelegă nimic, o vorbesc de rău. Dar, probabil că așa este în politică, valoarea proprie se măsoară în numărul și calitatea dușmanilor. Corina are un destin excepțional, dar supus accidentelor.

Ce a făcut fata asta, acum? A pus României o pernă, să nu se lovească tare, când o cădea din cauza cutremurelor, sau a inundațiilor. Ea dă exemplu Italia, așa se face, obiectiv, dar se gândește la România, o știu mai bine decât se știe ea, doar i-am făcut horoscopul.

România este pe lista scurtă europeană cu cele mai multe cataclisme naturale din ultimii o sută de ani. Aproape zece mii de morți în cele două cutremure, cele cinci inundații, seceta din 46 și zăpada din 54. Primul cutremur și seceta nu le-am apucat, dar pe celelate, da! Au fost ajutoare internaționale, dar târzii și insuficiente. Parcă este mai bine să ai o asigurare, să știi că UE trebuie să-ți dea bani pentru reconstrucție în cazul unui dezastru major natural!

Well done, Corina, carry on!

HOROSCOP Dar nu sunt în cea mai bună dispoziție. Am orbit! Nu de ochi, Doamne ferește, ci de telescopul Harald, minunea acea optică făcută mie cadou când am împlinit 40 de ani de către marele astronom și om Harald Alexandrescu.

Ieri noapte, era clar și frumos, cam frig, dar am pus un pulover și o pătură pe mine. Am ieșit afară cu refractorul Harald, de 70 mm, o minune optică, foarte clar și luminos, făcut la Yukon, comandă specială, cu lentile polizate de mână și lipite cu balsam de Canada.

Am sorbit un ceai Darjeeling, fierbinte, așteptând ca refractorul să ia temperatura ambientală. Apoi, cu plăcerea unică pe care ți-o dă uitatul la stele, am apropiat ochiul de ocular. Mă uit, nu văd nimic. Mă uit, capacul era scos. Mă uit cu atenție, lentila obiectivului lipsea. Doar câteva așchii de sticlă lipite de tubul refractorului cu celebrul balsam de Canada. M-a apucat o furie de bersek, cred că am urlat și am înjurat de s-a speriat tot satul. În orice caz toate cățelușele mele s-au băgat sub pat. Ce s-a întâmplat? Cu siguranță este de vină femeia pe care a chemat-o Denise, soția, să o ajute la curățenie, după aniversarea zilei mele de naștere. Parcă am avut o presimțire, am spus că o să fac eu curățenie. Oricum mai întâi țăranca mi-a stricat aspiratorul, l-a ținut în priză o oră funcționând, am aflat de la ea, eu tăiam iarba cu trimerul. Probabil că neîndemânatecă și grăbită a agățat trepiedul telescopului, care era într-un colț, protejat cu o husă. Refractorul a căzut rău și lentila obiectivului s-a spart. Femeia a luat cioburile și le-a ascuns, le-a aruncat la gunoi, fără o vorbă, așa fac țăranii. Nu o să o gândesc de rău, dar nici de bine, așa e felul lor, doar se spune în ”Firea Românilor”, volum coordonat de Daniel Barbu: ”Țăranii români sunt grosolani, puturoși, neîndemânateci și bețivi, sunt mai aproape de vitele lor pe care le mână, decât de un om civilizat!”

Am luat o casma și am îngropat telescopul, la poalele aceluiași nuc, unde am îngropat una dintre pipele pe care mi-o dăduse Mircea Eliade, o poveste cu un bijutier obtuz de pe Mihai Eminescu. Acum l-am îngropat pe prietenul meu Harald Alexandrescu! Ce atmosferă horror! Pusesem câteva lumânări mari în jurul nucului și eu săpam o groapă la ora două noaptea! Se făcuse o liniște suspectă, până și demonii nopții se speriaseră!

Mai am două telescoape, două refractoare, două jucării pentru copii, un Tasco Luminova și un Bushnell Galaxy, tot cadouri, de la familie, sunt bunicele, dar nu fac doi bani, pe lângă defunctul Harald. Preferința mea merge către refractoare, reflectoarele nu intră în grațiile mele.

Cred că de acum înainte o să folosesc alt cadou, tot un Yukon, dar Sibir Optics USA, o lunetă scurtă industrială de mare serie, monoclu, 20-50x50. Este clară și relativ luminoasă, am avut noroc, un montaj bun, un cadou de la Hienă, de la Șerban, de la Animal X, de demult, când lucram împreună. Fără nicio pretenție la observații deosebite, dar o să mă uit la stele! Pentru Lună, este bună, dar cam atât!

Ascult Pink Floyd, așa cum ascultam, demult, dacă îmi aduc bine aminte în vara anului 1985, la casetofonul ”Sharp GF 777Z” dublu caset, ghetto blaster adus de mine din Dubai – noaptea, în cupola observatorului amiralului, în București, împreună cu Harald Alexandrescu, în timp ce puneam la punct marele refractor ecuatorial.

Se duc oamenii, ce să mai spun de obiecte, se duc și ele - doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Problemele tale par că nu se mai sfârșesc. Ia-le pe rând! Termină ce ai început şi ia în serios sfaturile prietenilor, familiei. Măcar ascultă, poate primeşti nişte sfaturi care îți trebuie! Dimineaţa este favorabilă lucrurilor şi lucrărilor profesionale importante, sau punerii lor pe un drum critic. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Totuşi, nu trebuie să dai dovadă de mai multă încăpăţânare decât de obicei. Nu te implica în domeniul financiar. Nu te speti cu munca spre gloria altora! Un obicei prost este cauza lipsei tale de vitalitate. Probabil că este vorba de faptul că mănânci repede şi aiurea şi ai o atitudine dispreţuitoare faţă de stomac. Vorba lui Ilf şi Petrov! Dacă nu ai tu grijă de tine, cine vrei să aibă?

TAUR Astăzi poţi să ai o zi liniştită şi plăcută. Eşti mai sociabil şi lucrul acesta este apreciat de anturaj. Poţi să vorbeşti despre proiectele şi visurile tale, poți fi ascultat cu simpatie! Trebuie să dai mare atenţie felului cum te adresezi şi cum formulezi replicile tale. Mai toată lumea este „cu capsa pusă sau cu fitilul aprins”. Sunt restructurări, nu se plătesc salariile? Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Ai răbdare şi încredere. În Dumnezeu şi în capacitatea ta de muncă. Până la urmă astăzi este „ziua Boilor” aşa că ar fi culmea să ai un necaz de ziua zodiei. Dar, în lumea de azi, orice este posibil, din ce în ce mai multe domenii se comportă haotic, ca scăpate din Planul lui Dumnezeu.

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI