Evenimentul Zilei > Politica > Deciziile care țin pe jar clasa politică. Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară
Deciziile care țin pe jar clasa politică. Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară

Deciziile care țin pe jar clasa politică. Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară

Parlamentul se reuneşte, de astăzi şi până miercuri, în sesiune extraordinară, având pe agendă eliminarea pensiilor speciale şi asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Senatorii şi deputaţii mai pot depune astăzi amendamente la Legea privind alegerea primarilor, iar mâine executivul urmează să dezbată aceste amendamente în şedinţă. PSD a anunţat că va depune moţiune de cenzură împreună cu UDMR. Alina Stănuţă prefaţează săptămâna parlamentară.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că PNL a luat deja decizia politică de a susţine ca pensiile să fie calculate potrivit principiului contributivităţii. Pe de altă parte, Ludovic Orban nu este de acord cu amendamentul deputatului PSD, Adrian Solomon, prin care sunt eliminate și pensiile speciale ale sportivilor, artiștilor și oamenilor de știință. ”Principiul contributivității, care este singurul principiul drept, corect, în care omul primește în funcție de cât a contribuit în perioada în care a fost activ, cu excepția a pensiilor de serviciu care se acordă către cadrele militare”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim că preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, atrăgea atenția asupra neconstituționalității proiectului de lege inițiat de PNL, întrucât sunt eliminate pensiile de serviciu ale magistraților. ”Există soluţii. Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională, să ceară retrimiterea la comisie, să venim cu o lege după ce avem discuțiile cu toate categoriile. Nu poți fără independența judecătorilor și a procurorilor”, spunea Ciolacu.

Documentul intră în dezbaterea Camerei Deputaților ca for decizional. Sesiunea extraordinară parlamentară aduce și angajarea răspunderii Guvernului Orban asupra proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. USR şi ALDE au anunțat că depun amendamente la acest proiect, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea miercuri, în plenul Parlamentului, iar PSD, din opoziție, pregătește deja moțiunea de cenzură la adresa Guvernului PNL. Social-democrații intenționează să depună documentul săptămâna viitoare, la debutul sesiuni ordinare a Parlamentului.