Alianța NATO ar trebui să își unească în continuare forțele în lupta împotriva Statului Islamic, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Acesta și-a păstrat punctul de vedere adoptat vineri, la Instanbul, faţă de operaţiunea militară a Turciei în nord-estul Siriei, când a solicitat Turciei să acţioneze „cu reţinere” în cadrul ofensivei desfăşurate împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), relatează Agerpres.

După ce Turcia a declanșat atacurile în nord-estul Siriei săptămâna trecută, mai multe guverne din Uniunea Europeană au amenințat cu sancţiuni împotriva Ankarei, fapt care a condus la apariția unor puncte de vedere diferite în cadrul Alianței.

„Nu trebuie să punem în pericol câştigurile pe care le-am obţinut împotriva inamicului nostru comun”, a declarat Stoltenberg luni, în timpul sesiunii Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Londra.

Criticat de unii delegați din Franța și Italia că ar avea o atitudine înțelegătoare față de Turcia, secretarul general al NATO a precizat că : „Turcia este importantă pentru NATO (…) Riscăm să subminăm unitatea de care avem nevoie în lupta împotriva Daesh (Statul Islamic)”. În orașul Izmir din Turcia se află cea mai mare bază militară a Alianței Nord-Atlantice din afară Statelor Unite.