Salariații vor putea, începând din 2025, să acceseze online Revisal, sistemul național unde apar informații complete despre toate contractele de muncă din România. Guvernul a publicat deja procedura care prevede că angajații își vor putea consulta direct datele personale care privesc raporturile de muncă în derulare sau cele încheiate și își vor putea obține singur extrase cu informațiile referitoare la vechimea în muncă sau specialitate.
Cu toate acestea, noua procedură va obliga și mai departe ca informațiile obținute de salariați să fie asumate de angajatori prin semnarea lor.
Procedura publicată de Guvern pune în aplicare Legea nr. 144/2022, intrată în vigoare în luna mai.
Angajații își pot tipări singuri vechimea
Aceasta reglementează în premieră dreptul angajaților și foștilor angajați să consulte Registrul de Evidență a Salariaților.
Sistemul centralizează datele tuturor contractelor de muncă din România. În acest moment, el este accesibil doar angajatorilor și autorităților. De acum, însă, angajații pot să obțină acces la el, astfel încât să își poată tipări singuri informațiile referitoare la vechimea lor în muncă și în specialitate.
În sistemul Revisal vor fi înscrise de către angajator nivelul şi specialitatea formelor de studiu absolvite începând cu ultima formă de învăţământ obligatoriu a unui angajat.
De exemplu, aceste datae ar putea fi ”liceu + facultate + master”, ”liceu + facultate + master + doctorat” etc.
Liberele pentru bugetari în 2025
Bugetarii din România vor lucra abia din 8 ianuarie 2025, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern propus de Ministerul Muncii. Data de 3 ianuarie va fi declarată zi liberă națională, alături de zilele deja stabilite de 1 și 2 ianuarie, precum și de 6 și 7 ianuarie, zile de sărbătoare legală.
De asemenea, conform proiectului, data de 2 mai 2025 va fi și ea o zi liberă.
Pentru a recupera aceste zile libere, instituțiile publice vor prelungi programul de lucru până la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025. Potrivit Ministerului Muncii, acest aranjament nu oferă timp liber suplimentar, ci doar o reorganizare a orelor de muncă.
În locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității, dispozițiile acestui proiect nu se aplică. Așadar, angajații care lucrează în domenii esențiale vor continua să își desfășoare activitatea în mod normal.
- Servicii de urgență
- Energie
- Transporturi
- Utilități publice