Inițiativa premierului Pedro Sanchez a fost validată de o majoritatea simplă formată din Partidul Socialist, Podemos şi partidele regionale, catalane și basce, cu 177 de voturi. Formațiunile de dreapta, Partidul Popular și Partidul Ciudadanos, deşi au criticat inițiativă considerând că nu va face decât să creeze o nouă fractură socială, s-au abținut de la vot. În aceste noi condiții, conform prevederilor noului text legislativ, corpul lui Franco ar putea fi exhumat până la sfârșitul acestui an.

Decizia completează Memoria Istorică, text legislativ votat în  timpul guvernării Zapatero, care încerca să readucă în atenția opinie publice atrocitățile războiului civil, o lege prin care socialiștii încercau, în urmă cu 11 ani, să reabiliteze persoanele care au suferit persecuții, din motive politice, convingeri ideologice sau religioase, în timpul conflagrației civile și a dictaturii generalului Francisco Franco, relatează RFI.

Potrivit decretului, corpul lui Franco ar putea fi exhumat până la sfârșitul anului, iar executivul va decide unde va fi reînhumat, în cazul în care urmașii lui, care consideră această decizie ca un act profanator, vor refuza să o facă.