Decizie majoră în PSD privind legile Justiției. CELEBRUL ALINEAT 7. Avem BREAKING NEWS!
Editura Evenimentul si Capital

Decizie majoră în PSD privind legile Justiției. CELEBRUL ALINEAT 7. Avem BREAKING NEWS!

Autor: | | 0 Comentarii | 1810 Vizualizari

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, luni, că PSD-ALDE vor susţine în plenul Camerei Deputaţilor un amendament propus de PSD, dar respins săptămâna trecută la Comisie, care prevede că, în cazul săvârşirii unei erori de către magistrați, statul „se îndreaptă” cu acţiune în regres împotriva respectivului procuror sau judecător pentru recuperarea prejudiciului.

„La acel alineat 7 de la răspunderea magistraţilor (proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor - n.r.) sunt trei discuţii în acest moment: în legea în vigoare se spune că se poate îndrepta statul, în propunerea noastră statul se îndreaptă şi în amendamentul UNJR statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom susţine este să ne susţinem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă şi atunci toate aceste discuţii care sunt în spaţiul public nu-şi au rostul. De aceea v-am spus că suntem compatibili (cu ALDE - n.r.) şi nu sunt probleme. În plen, la alineatul 7, grupul PSD şi grupul ALDE vom susţine că statul se îndreaptă", a spus Iordache la Palatul Parlamentului, întrebat dacă a vorbit cu cei de la ALDE despre acest subiect pentru că aceştia erau nemulţumiţi.

Comisia specială privind legile Justiţiei a modificat săptămâna trecută prevederile din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cu privire la răspunderea magistraţilor, unde a adoptat amendamentele propuse de Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asociaţia Magistraţilor, potrivit cărora statul „are dreptul" de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit o eroare judiciară din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

„După ce prejudiciul a fost acoperit integral de către stat, acestuia îi revine dreptul de a se îndrepta cu acţiune în regres prin MFP, împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea credinţă sau neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii", este textul adoptat de membrii Comisiei speciale.

Comisia condusă de Iordache a respins atunci amendamentul PSD potrivit căruia „după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii".

Totodată, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a spus, săptămâna trecută, că în Comisia specială privind legile Justiței s-a întâmplat „un mic accident” ” în legătură cu amendamentul privind răspunderea magistraților pentru erorile judiciare din neglijenţă sau cu rea-credinţă.

„Ieri s-a întâmplat în Comisie (Comisia parlamentară specială pentru Legile Justiţiei – n.r.) un mic un accident legat de formularea privind obligaţia statului de a se îndrepta împotriva magistraţilor care greşesc şi de a recupera prejudiciul de bani. Vom schimba din „are dreptul” în „va avea obligaţia”. Va fi rectificat săptămâna viitoare – luni şi marţi – la Senat„, a anunţat Ştefănescu.

Mai mult, Ștefănescu a precizat că rectificarea la respectivul amendament reprezintă „poziţia oficială a PSD, asumată de toţi, de la Liviu Dragnea până la Bădălau, Neacşu, toată lumea”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate