Decizie istorică la Vatican. Papa Francisc dă undă verde pentru o schimbare fundamentală

Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a decis să acorde femeilor dreptul de vot la viitoarea întâlnire a episcopilor, o schimbare fără precedent care reflectă speranțele sale de a le acorda femeilor responsabilități mai mari în luarea deciziilor.

Pe data de 26 aprilie 2023, Papa Francisc a decis să le dea femeilor dreptul de a vota la o viitoare adunare episcopală. Este pentru prima dată, în istoria omenirii, când Vaticanul va permite așa ceva.

Papa Francisc a aprobat modificări ale normelor care guvernează Sinodul Episcopilor, un organism de la Vatican care reunește episcopii lumii pentru întâlniri periodice. Iar la sfârșitul ședințelor, episcopii votează propuneri specifice și le transmit papei, care apoi elaborează un document ținând cont de punctele lor de vedere.

Până acum, singurii oameni care puteau vota erau bărbați

Vaticanul a publicat miercuri modificările pe care le-a aprobat, care subliniază viziunea sa pentru credincioșii laici care își asumă un rol mai mare în treburile bisericești, care au fost lăsate de mult timp în seama clericilor, episcopilor și cardinalilor.

În plus, Papa Francisc a decis să numească 70 de membri non-episcopi ai sinodului și a cerut ca jumătate să fie femei. Contribuția femeilor nu ar trebui să se limiteze „la fetele de altar sau la președintele unei organizații de caritate”, a spus el într-o conferință de presă din 2013 la bordul avionului papal. „Trebuie să fie mai multe”.

„Este o schimbare importantă, nu este o revoluție”, a spus cardinalul Jean-Claude Hollerich, un organizator de top al sinodului.

Următoarea întâlnire, programată pentru 4-29 octombrie, se concentrează pe însăși subiectul de a face biserica mai receptivă la laici, un proces cunoscut sub numele de „sinodalitate” pe care Papa Francisc l-a susținut de ani de zile.

Este primul papă care oferă roluri importante femeilor în biserica catolică

Cardinalul Mario Grech, care este responsabil de sinod, a subliniat că, odată cu schimbările, aproximativ 21% dintre reprezentanții adunați la întâlnirea din octombrie vor fi non-episcopi, jumătate din acest grup fiind femei.

„Este o dezvoltare incredibilă în istoria bisericii și ceva pe care sărbătorim ca o ruptură semnificativă în tavanul cu vitralii”, a declarat Kate McElwee, director executiv al Conferinței de Hirotonire a Femeilor, care a spus că este foarte încurajator să vedem o„ tendință în creștere spre paritatea de gen în sala sinodului”.

Papa Francisc a susținut interdicția Bisericii Catolice privind hirotonirea femeilor ca preoți, dar a făcut mai mult decât orice papă în ultima vreme pentru a oferi femeilor un cuvânt de spus în rolurile de luare a deciziilor în biserică. Papa a numit mai multe femei în funcții de rang înalt din Vatican, deși nicio femeie nu conduce niciunul dintre birourile sau departamentele majore ale Vaticanului, cunoscute sub numele de dicasterie, relatează theguardian.com.