DECIZIE ISTORICĂ a CCR legată de SRI. Interceptările nu mai pot fi folosite de Justiție în dosarele penale

DECIZIE ISTORICĂ a CCR legată de SRI. Interceptările nu mai pot fi folosite de Justiție în dosarele penale

CCR a admis o excepție de neconstituționalitate Legea SRI – 51/1991 prin care stabilește că interceptările nu mai pot fi folosite de Justiție, chiar dacă au fost obținute, ca și probe, pe mandat de siguranță națională naționala MSN. Decizia 91 a CCR se aplică în dosarele penale, chiar și de corupție, dar și în toate cele care nu sunt de siguranță națională.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis excepția de neconstituționalitate a articolului 3, litera f, din Legea 51/1991, denumită și Legea SRI, în urma căreia probele obținute de SRI pe mandat de siguranța naționala MSN nu mai pot fi folosite de Justiție in dosarele de corupție sau altele care nu sunt de securitate națională. Excepția a fost admisă în Dosarul 2.022/111/2015/a4 invocată de Beniamin Rus.

În aceste condiții, în dosarele DNA aflate pe rol, interceptări ale SRI, pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi luate în considerare de instanțele de judecată. Un exemplu îl reprezintă dosarele Tel Drum. După cum se știe, unul dintre aceste dosare îl vizează chiar pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, citate de România Curată,  dosarele conţin şi interceptări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională, pe securitate economică, însă probele sunt folosite de DNA în dosare obişnuite de corupţie. De pildă, această interceptare făcută de SRI pe MSN la data de 15 martie 2017, aflată în primul dosar Tel Drum, trimis deja la instanţă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News