Decizie importantă legată la pensii. Motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată în Monitorul Oficial

Decizie importantă legată la pensii. Motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată în Monitorul Oficial Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este dreptul unei persoane de a opta între pensia de invaliditate și pensia anticipată parțială. Curtea de Apel Suceava a formulat o întrebare la Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în cazul unui dosar aflat pe rolul instanței.

Decizia ICCJ este general obligatorie, adică se va aplica fără discuție, de către toate instanțele din România, în dosarele aflate pe rol.

Într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Suceava, judecătorul nu a fost lămurit de prevederile legale existente și a decis să formuleze o intrebare la Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, de la ICCJ.

”În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie”, se arată în decizia ICCJ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia 25/2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată în cursul zilei de vineri, în Monitorul Oficial al României, și devine astfel lege.

Care sunt motivele invocate de judecători

Din Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, de la ICCJ, fac parte 19 magistrați de la instanța supremă, de la Secțiile Civile și de Contencios Administrativ și Fiscal.

Pentru a ajunge la această concluzie, judecătorii au stabilit că legiuitorul nu a dorit să îi exludă pe beneficiarii pensiilor de invaliditate, de la obținerea pensiei anticipate parțiale.

”Ar fi trebuit să prevadă expres o astfel de excludere, de vreme ce o atare interdicţie nu rezultă din niciun alt text al legii. O asemenea excludere este prevăzută pentru viitor de soluţia legislativă consacrată de norma de la art. 74 alin. (4) din Legea nr. 127/2019, potrivit căreia „pensionarii de invaliditate nu pot opta pentru pensie anticipată”, prevedere ce urmează a intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, conform dispoziţiei finale de la art. 182 din aceeaşi lege. Acesta este un argument în plus în favoarea interpretării de mai sus, în sensul că, în lipsa unei interdicţii, sub imperiul legislaţiei actuale, a cărei interpretare se solicită pe calea prezentului instrument de unificare a practicii judiciare, dreptul de a beneficia de pensia anticipată parţială aparţine şi pensionarului de invaliditate care îndeplineşte condiţiile cumulative pentru obţinerea acestui tip de pensie”, se mai arată în Decizia 25/2023.