Decizie esențială luată în privința vaccinului românesc anti-coronavirus

Vaccinul românesc la care au lucrat cercetătorii timișoreni va fi testat la Institutul „Cantacuzino”.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre stadiul în care se află vaccinul românesc anti-coronavirus la care lucrează cercetătorii români. Este vorba despre reprezentanții centrului Oncogen din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Rezultatele obținute până acum vor fi preluate și trimise la Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, a anunțat ministrul. Rezultatele vor fi folosite pe șoarecii de laborator.

„Am cerut managerului de acolo o evaluare, Oncogen fiind un compartiment din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Sunt nişte studii, fără a fi în acest moment nişte studii ştiinţifice. Tocmai pentru a folosi acele rezultate, ieri s-a încheiat un proiect european cu Institutul de Cercetare „Cantacuzino” şi vor fi preluate pentru studii pe şoareci. Vedem în continuare cum se va desfăşura acest studiu şi ce rezultate vom avea.

Decizie esențială luată în privința vaccinului românesc

Repet, este un compartiment în cadrul Spitalului Judeţean Timişoara. Noi avem raporturi de coordonare şi subordonare cu Spitalul Judeţean. Ce face acel manager şi cum îşi gestionează managementul vom vedea atunci când îl vom evalua”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi 24.

Profesorul Virgil Păunescu, șeful Institutului Oncogen, a anunțat la începutul aceste luni că şi-a administrat un vaccin neomologat împotriva noului coronavirus, care ar fi fost realizat în baza unor cercetări efectuate în cadrul centrului din cadrul spitalului timişorean.

De asemenea, Mircea Ioan Popa, cercetător la Institutul „Cantacuzino”, a declarat, joi, legat de acest vaccin, că se dorește administrarea lui pe cale intranazală.

Citiți și: E oficial! Cum va fi administrat vaccinul românesc împotriva virusului ucigaș

„Trebuie să menţionăm că cei care conduc acest proiect sunt colegii timişoreni. Practic, în acest proiect noi venim în ajutorul - sau, împreună cu dânşii - şi vom putea, făcând testări pe animale de laborator, să verificăm faptul că produsul pe care dânşii îl pun la dispoziţie duce la răspuns imun în studiile pe care le vom face noi.

Aşa cum domnul profesor Păunescu a afirmat, dorinţa este ca produsul să nu fie un produs injectabil, ci un produs administrat pe cale intranazală - asta însemnând ceva mai uşor de tolerat, inclusiv de către populaţia care nu este foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi unul de foarte bună calitate”, a anunțat Păunescu.