Decizie de ultimă oră luată de PNL în cazul în care Guvernul lui Florin Cîțu cade la moțiune. Calcule înaintea zilei decisive

Decizie de ultimă oră luată de PNL în cazul în care Guvernul lui Florin Cîțu cade la moțiune. Calcule înaintea zilei decisiveSursă: EVZ

Liberalii au luat o hotărâre de ultimă oră înaintea zilei de marți, în care Guvernul condus de Florin Cîțu va fi supus unei moțiuni de cenzură ce are șanse să treacă.

Reprezentanții din vârful Partidului Național Liberal (PNL) au decis să nu facă o propunere de premier, în cazul în care Guvernul condus de Florin Cîțu va cădea în urma moțiunii de cenzură. Astfel, liberalii vor lăsa partidele din Opoziție să vină cu nominalizări. În cazul în care cei de la PSD, AUR și USR nu vor face nicio mutare în acest, PNL îl va propune tot pe Florin Cîțu, conform g4media.ro.

Ce calcule se fac în perspectiva moțiunii de cenzură de marți

Cei de la PSD au anunțat public că nu vor face o propunere de premier, pentru că-și propun să ajungă la alegeri anticipate. De asemenea, Dacian Cioloș, președintele USR, a spus că nu va intra într-un viitor guvern de coaliție. Cei de la AUR își doresc un guvern de tehnocrați de uniune națională, sprijinit de toate partidele parlamentare.

Mâine, în plenul comun al Parlamentului, se va vota moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, semnată de 157 de parlamentari social-democraţi. Senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD.

Prim-ministrul Florin Cîţu se confruntă, astfel, cu o largă majoritate care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR-PLUS, AUR, cărora ar putea să li se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

Pentru a fi adoptată moţiunea, este nevoie de 234 de voturi

Aritmetica parlamentară a Opoziţiei arată astfel:

PSD -157 de parlamentari USR-PLUS – 80 de parlamentari AUR – 43 de parlamentari

Dacă toţi parlamentarii acestor formaţiuni ar vota moţiunea, marţi, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, adică cu 46 de voturi mai mult decât limita necesară de 234 pentru dărâmarea Guvernului.

Celor 280 li s-ar putea alătura şi unii parlamentari liberali care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie. Fostul lider PNL se baza, înainte de Congres, pe aproximativ 50 de colegi. Ludovic Orban a anunţat însă că el nu va vota moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîţu,

Ne puteți urmări și pe Google News