Virusul ucigaș din China afectează părţi mari din ţară şi riscă să afecteze economia, care a început deja să încetinească.

Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat că în cursul săptămânii viitoare va debloca 300 miliarde de yuani (43 miliarde de dolari), pentru a ajuta în lupta cu noul coronavirus. Aceasta va oferi luni o primă tranşă de fonduri speciale, care va ajuta instituţile financiare să acorde credite către companiile cheie implicate în prevenţia şi controlul epidemiei

„Un număr de nouă mari bănci naţionale, precum şi bănci locale din zece provincii şi oraşe, îndeplinesc condiţiile necesare pentru a beneficia de aceste fonduri. Acest impuls financiar este destinat să ajute companiile atât la nivel naţional cât şi la nivel local.

Instituţiile financiare trebuie să examineze şi să acorde rapid împrumuturile, astfel încât fondurile să poată fi puse la dispoziţie în două zile”. arată un comunicat de presă al viceguvernatorului PBOC, Liu Guoqiang.

Acesta a mai adăugat că Banca Centrală va urmări modul în care vor fi utilizate fondurile şi a avertizat că oricine va încălca regulile va fi sancţionat.

Epidemia de coronavirus e posibil să şteargă aproximativ două puncte procentuale din creşterea economică a Chinei, astfel că autorităţile au anunţat o serie de măsuri de sprijin.