Vineri, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu și prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan, au semnat, contractul de finanțare pentru modernizarea platformei comune TETRA, pentru o mai bună coordonare între autoritățile române responsabile cu situațiile de urgență.
În România, comunicațiile între agențiile care gestionează situațiile de urgență se realizează prin intermediul infrastructurii denumită PCT (Platforma Comună TETRA), administrată pe componentele de cooperare și securitate de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Ce beneficii aduce proiectul implementat de STS?
Noul sistem va fi folosit pentru gestionarea misiunilor critice, în special în timpul dezastrelor naturale sau provocate de oameni, prin:
- coordonarea rapidă a forțelor de intervenție prin utilizarea la scară națională a serviciilor de comunicații în standard TETRA;
- diminuarea timpului mediu de comunicare a datelor către resursele mobile de intervenție;
- reducerea timpilor de dispecerizare prin trimiterea fișelor de caz prin mesaje, înlocuind transmiterea prin voce;
- creșterea capacității de trafic de voce și date, concomitent cu creșterea disponibilității și a calității serviciilor oferite de infrastructura Platformei Comune TETRA;
- asigurarea unei disponibilități de peste 99% a sistemului, prin implementarea unei soluții ce prevede o configurație cu redundanță geografică astfel încât, chiar și în cazul unor dezastre majore, serviciile oferite de infrastructura Platformei Comune TETRA să fie disponibile neîntrerupt pentru o bună comunicare în vederea gestionării situațiilor de urgență;
- asigurarea unei arii de acoperire la nivel național de peste 90% pentru terminale mobile şi 80% pentru terminale portabile.
Practic, infrastructura actuală, dezvoltată în urmă cu 19 ani, va fi înlocuită integral.
Bugetul total al proiectului este de peste 231 milioane lei, din care confinațarea din fonduri nerambursabile – 197 milioane. „Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Ministerul Fondurilor Europene sprijină proiectele dedicate dezvoltării infrastructurii necesare intervențiilor în situații de urgență. Proiectul de astăzi este în fapt continuarea demersului sprijinit tot din fonduri europene și inițiat de STS pentru modernizarea serviciului 112. Dorința noastră este să rămânem un partener constant al STS nu doar prin semnarea acestor contracte, ci și pe parcursul implementării proiectelor care duc la o mai bună comunicare cu cetățenii”, a declarat la semnarea contractului ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu (foto).
Proiectul „Modernizarea infrastructurii hardware și software a Platformei Comune TETRA” are o durată de implementare de 36 luni, cu data de finalizare iunie 2022, în cadrul Axei Prioritare 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor (POIM).