Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicul Lucian Eva, fratele procurorului corupt Emilian Eva, dovedit plagiator. Ce spune prof. dr. Astărăstoae
Medicul Lucian Eva, fratele procurorului corupt Emilian Eva, dovedit plagiator. Ce spune prof. dr. Astărăstoae

Medicul Lucian Eva, fratele procurorului corupt Emilian Eva, dovedit plagiator. Ce spune prof. dr. Astărăstoae

După ce fostul procuror DNA Emilian Eva a fost condamnat la închisoare cu suspendare de către ÎCCJ, iată că și fratele său, medicul Lucian Eva, are probleme cu legea. Acesta a primit decizia de plagiat al lucrării sale de doctorat.

Lucian Eva, directorul Spitalului Clinic de Neurochirurgie din Iași, a plagiat lucrarea de doctorat, este decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Instituția i-a retras titlul de doctor în ultima zi a anului 2020, relatează ȘtireadeIași.

A preluat pagini întregi din alte lucrări

Lucian Eva și-a susținut lucrarea în anul 2010, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „G. T. Popa din Iași”, titlul lucrării fiind „Tratamentul chirurgical în leziunile degenerative ale coloanei cervicale – Hernia de disc cervicală”. Pe baza acestei teze, Eva a devenit manager la una dintre cele mai prestigioase unități medicale din Iași, Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Pe 31 decembrie 2020, CNATDCU a decis că medicul a plagiat lucrarea și a hotărât retragerea titlului de Doctor. Potrivit instituției, partea introductivă are 45 de pagini preluate din alte lucrări dintr-un total de 47 de pagini. Și-n partea a doua, din 138 de pagini, 46 cuprind pasaje copy/paste din alți autori. Împotriva lui Lucian Eva s-a depus o sesizare la CNATDCU, anul trecut, cu analiza comparativă a doctoratului său și cu evidențierea tututor pasajelor preluate integral din alte lucrări.

Prof. Vasile Astărăstoae: „Lucrurile erau clare de la început”

Interpelat telefonic referitor la anunțul verdictului de plagiat și retragerea titlului de doctor pentru Lucian Eva, profesorul Vasile Astărăstoae ne-a declarat: „A fost un verdict așteptat, e vorba de impostură. Orice descurajare și sancționare a imposturii este binevenită. Noi am fost sesizați de acest plagiat și Universitatea din Iași (n.r. – Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) G. T. Popa) l-a trimis la comisia superioară. Fenomenul plagiatului e foarte periculos în întreaga lume, e o manifestare a imposturii, e ceva foarte grav. Lucian Eva a fost la o universitate privată, nu e un nume de referință în comunitatea științifică din Iași. Toate aceste verdicte sunt bune. Sigur, acum cu platformele noi de editare este mai greu de dovedit plagiatul, acum se pot plagia mai degrabă idei”.

„Mi-a mâncat 10 ani din viață, dar l-am iertat”

Fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dr. Vasile Astărăstoae a purtat o luptă îndelungată cu fratele lui Lucian Eva, fostul procuror DNA Emilian Eva, cel care l-a trimis în judecată în dosarul UMF Iași.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE