Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ca neaudierea unui martor denunțător afectează dreptul la apărare. Hotărârea a fost pronunțată în cauza Gal contra României, în data de 30 august 2022.
CEDO, numită informal „Curtea de la Strasbourg”, a anunțat că toate condamnările date în baza unor denunțări făcute doar în fața procurorilor, de persoane care nu au mai fost chemate în instanță pentru a fi audiate încalcă articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil și afectează în mod semnificativ dreptul la apărare.
Hotărârea a fost pronunțată pe 30 august 2022 în cauza Gal contra României. Judecătorii români nu au oferit garanțiile unei proceduri contradictorii, afectând astfel principiul „egalității armelor”, atunci când Mariana Gal, soția fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Virgil Gavra, a fost condamnată pentru presupuse infracțiuni de complicitate la trafic de influență.
De asemenea, potrivit Hotărârii pronunțată de CEDO în cauza Gal contra României, Curtea de Apel Cluj a refuzat audierea martorului denunțător. Mai mult, instanța a reținut că a fost transformat de către DNA în informator, declarațiile fiind făcute în schimbul unei promisiuni din partea anchetatorilor.
Instanța de apel a continuat să trimită notificări martorului denunțător, chiar dacă fusese informată că a părăsit țara
„Refuzul Curții de Apel de a permite reclamantului să efectueze o examinare contradictorie a credibilității și fiabilității acestor probe a afectat în mod substanțial echitatea procedurii, în special garanțiile pentru protecția drepturilor la apărare”, se arată în Hotărâre.
Astfel, chiar dacă mărturiile martorilor denunțători neaudiați de instanțe nu au fost singurele probe, „acestea au constituit elemente decisive în condamnarea reclamantului” deoarece C.M a fost unul dintre martorii direcți, în calitate de informator.
„Curtea reține că declarațiile lui C.M s-au aflat în centrul acuzației aduse reclamantului și că, potrivit constatărilor instanței de apel, aceste declarații au fost făcute în schimbul unei promisiuni din partea anchetatorilor.”
CEDO a constatat, astfel, că neaudierea martorului denunțător în fața instanței a reprezentat o încălcare a articolului 6 privind dreptul la un proces echitabil. România a fost condamnată să plătească suma de 6.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral și 3.000 de euro cu titlul de cheltuieli către Mariana Gal.
Procurorul Ciprian Man i-ar fi cerut Marianei Gal să facă denunțuri împotriva unor prieteni și cunoscuți
Potrivit mărturiilor făcute de Mariana Gal în 2019, procurorul Ciprian Man ar fi obligat-o să facă denunțuri împotriva unor prieteni și cunoscuți. Ea a refuzat, iar la scurt timp a fost trimisă în judecată pentru complicitate la trafic de influență.
Dosarul în care CEDO a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil a reprezentat un răspuns la o anchetă a procurorului Virgil Gavra, soțul acesteia, pe care o instrumentase și viza mai mulți oameni politici.
Laura Kovesi a cerut excluderea din magistratură a procurorului Virgil Gavra, în timpul instrumentării acestui dosar. Acesta a fost acuzat că a intervenit în dosarul soției sale, iar după 30 de ani de activitate în funcția de procuror, el a fost exclus din magistratură, scrie Luju.ro.