Decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin! România îi dă afară imediat. Atrocitățile comise de armata rusă, sancționate dur

Decizia care îl va înfuria pe Vladimir Putin! România îi dă afară imediat. Atrocitățile comise de armata rusă, sancționate dur Război în Ucraina: Moscova acuzată de Ucraina că stochează arme într-o centrală nucleară ocupată Sursa foto: EPA/ATEF SAFADI

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat ca personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România, se arată în comunicat de presă.

După expulzările de luni efectuate de Germania, Franța, Suedia, Danemarca și Estonia au urmat marți exemplul şi alte tări europene, declarând „persona non grata” unui grup de oficiali ruși care lucrează cu instituțiile UE.

Atrocitățile de la Burha sunt condamnate şi de România

 Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei.

Aliații UE expulzează aproape 200 de diplomați ruși

Italia, Spania și Slovenia au expulzat marți o serie de diplomați ruși pe fondul indignării tot mai mari din cauza conflictului din Ucraina, ducând la aproape 200 numărul comandat de aliații UE în 48 de ore. Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj. Italia a anunțat marți expulzarea a 30 de diplomați ruși. Totodată, Ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, a declarat astăzi că 25 de diplomați ruși și personalul ambasadei vor fi expulzați ca răspuns la presupusele crime de război comise de armata rusă în Ucraina.

Expulzările au fost şi pe fondul acţiunilor de spionaj sau „motive de securitate națională”, dar urmează condamnării internaționale a crimelor din orașul Bucha, lângă Kiev, unde zeci de cadavre au fost descoperite după retragerea trupelor ruse.

Moscova a respins acuzațiile occidentale şi amenința

Moscova spune că forțele sale nu ar fi responsabile, sugerând că imaginile sunt false sau că decesele au avut loc după ce s-au retras. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți reporterilor că expulzările în masă ale diplomaților săi a fost „o mișcare oarbă”.

Reducerea oportunităților de comunicare diplomatică într-un mediu de criză atât de dificil fără precedent este o mișcare oarbă care ne va complica și mai mult comunicarea, care este necesară pentru a găsi o soluție. Și acest lucru va duce inevitabil la măsuri de răzbunare, a adăugat el.

Reamintim că luni, Franța a expulzat 35 de diplomați ruși, oficialii germani au spus că Berlinul trimite acasă 40, iar Lituania l-a expulzat pe ambasadorul Rusiei. Totodată președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut lumii să aplice noi sancțiuni dure Moscovei din cauza crimelor de la Bucha, pe care le-a descris drept „crime de război” și „genocid”.