Premierul le-a comprimat în 10 puncte, dar unele sunt deja realizate.

A fost demisă conducerea instituțiilor implicate pe tot lanțul, a cerut ca ministrul de Interne să meargă la fața locului și să coordoneze ancheta și să facă un raport minut cu minut, a cerut întrunirea CSAT de urgență. CSAT nu s-a întrunit de urgență, ci marți, așa cum s-a stabilit înainte de drama din Caracal.

Premierul a mai vorbit despre faptul că a cerut, încă de sâmbătă, înființarea unui grup de lucru interinstituțional condus de Raed Arafat.

A cerut convocarea parlamentului în sesiune extraordinară.

A trimis Corpul de control la MAI și într-o săptămână așteaptă un raport detaliat. „Toți funcționarii statului care au ca atribuție de serviciu salvarea oamenilor, trebuie să înțeleagă că dacă nu faci tot ce trebuie să le salvezi, plătești”, a afirmat premierul.

Altă măsură se referă la numirea lui Mihai Fifor, ministru interimar la Interne

A solicitat un raport a tuturor cazurilor de dispariție.

De asemenea, spune că a cerut crearea registrului persoanelor cu infracțiuni sexuale la activ și monitorizarea acestora. Acest registru a fost înființat printr-o lege inițiată de deputata independentă Oana Bâzgan și urmează să funcționeze de la 1 ianuarie.

De asemenea, Viorica Dăncilă spune că i-a cerut lui Fifor să urgenteze proiectul de lege privind persoanele dispărute. Ministrul de Interne și Raed Arafat vor trebui să-i prezinte un plan de comasare a dispeceratelor Poliție, SMURD, Ambulanță. Acesta există din momentul implementării sistemului integrat 112.

Prim-ministrul spune că vor urma și alte măsuri și că se va implica personal în reforma sistemului. Viorica Dăncilă a mai spus că situația de acum a fost cauzată și de faptul că lupta anticorupție a pus în plan secund lupta împotriva criminalității. „Fără milă, declar război împotriva criminalității. Lupta împotriva criminalității a rămas în plan secund. Lupta anticorupție trebuie să continue, dar trebuie mutată din zona spectacolului”, a afirmat premierul.

Dăncilă a afirmat că revolta oamenilor e justificată, însă românii nu trebuie să se teamă: „Țara noastră nu aparține criminalilor, pedofililor, traficanților de persoane”.

Viorica Dăncilă îi cheamă în această luptă pe toți politicienii și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale. „ Sunt mamă și femeie, dar sunt acea femeie și mamă care are pârghiile pentru a pune lucrurile în mișcare”, a conchis premierul.