Evenimentul Zilei > Politica > Decalogul lui Dăncilă. Premierul anunță ce schimbări vor avea loc după cazul din Caracal.„Declar război!”
Decalogul lui Dăncilă. Premierul anunță ce schimbări vor avea loc după cazul din Caracal.„Declar război!”

Decalogul lui Dăncilă. Premierul anunță ce schimbări vor avea loc după cazul din Caracal.„Declar război!”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut, miercuri seara, un rezumat al măsurilor pe care le-a luat până acum în criza generată de tragedia din Caracal.

Premierul le-a comprimat în 10 puncte, dar unele sunt deja realizate.

A fost demisă conducerea instituțiilor implicate pe tot lanțul, a cerut ca ministrul de Interne să meargă la fața locului și să coordoneze ancheta și să facă un raport minut cu minut, a cerut întrunirea CSAT de urgență. CSAT nu s-a întrunit de urgență, ci marți, așa cum s-a stabilit înainte de drama din Caracal.

Premierul a mai vorbit despre faptul că a cerut, încă de sâmbătă, înființarea unui grup de lucru interinstituțional condus de Raed Arafat.

A cerut convocarea parlamentului în sesiune extraordinară.

A trimis Corpul de control la MAI și într-o săptămână așteaptă un raport detaliat. „Toți funcționarii statului care au ca atribuție de serviciu salvarea oamenilor, trebuie să înțeleagă că dacă nu faci tot ce trebuie să le salvezi, plătești”, a afirmat premierul.

Altă măsură se referă la numirea lui Mihai Fifor, ministru interimar la Interne

A solicitat un raport a tuturor cazurilor de dispariție.

De asemenea, spune că a cerut crearea registrului persoanelor cu infracțiuni sexuale la activ și monitorizarea acestora. Acest registru a fost înființat printr-o lege inițiată de deputata independentă Oana Bâzgan și urmează să funcționeze de la 1 ianuarie.

De asemenea, Viorica Dăncilă spune că i-a cerut lui Fifor să urgenteze proiectul de lege privind persoanele dispărute. Ministrul de Interne și Raed Arafat vor trebui să-i prezinte un plan de comasare a dispeceratelor Poliție, SMURD, Ambulanță. Acesta există din momentul implementării sistemului integrat 112.

Prim-ministrul spune că vor urma și alte măsuri și că se va implica personal în reforma sistemului. Viorica Dăncilă a mai spus că situația de acum a fost cauzată și de faptul că lupta anticorupție a pus în plan secund lupta împotriva criminalității. „Fără milă, declar război împotriva criminalității. Lupta împotriva criminalității a rămas în plan secund. Lupta anticorupție trebuie să continue, dar trebuie mutată din zona spectacolului”, a afirmat premierul.

Dăncilă a afirmat că revolta oamenilor e justificată, însă românii nu trebuie să se teamă: „Țara noastră nu aparține criminalilor, pedofililor, traficanților de persoane”.

Viorica Dăncilă îi cheamă în această luptă pe toți politicienii și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale. „ Sunt mamă și femeie, dar sunt acea femeie și mamă care are pârghiile pentru a pune lucrurile în mișcare”, a conchis premierul.