Decalogul CNCD pentru o campanie electorală civilizată

În contextul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare 2019, CNCD face apel către actorii cheie implicați (politicieni, jurnaliști, formatori de opinie.) să respecte valorile europene comune, să promoveze principiul egalității și nediscriminării, precum și eliminarea discursului de ură și respectul demnității umane.

CNCD supune atenției, recomandarea EQUINET, Rețeaua Europeană a Organismelor de Promovare a Egalității, privind combaterea discriminării și a discursului de ură în campaniile electorale:

Principiul general al egalităţii:

1. Nediscriminarea şi ambiţia unei egalităţi substanţiale sunt pietrele de temelie ale democraţiilor europene iar campaniile electorale sunt terenurile de testare esenţiale ale unor astfel de angajamente.

 

2. Tratamentul egal şi nediscriminarea sunt standarde minime comune şi trebuie respectate de oricine, în toate circumstanţele, inclusiv în timpul campaniilor electorale.

 

3. Partidele politice şi presa trebuie să ia în considerare adoptarea sau susţinerea unor

coduri de conduită pentru campaniile electorale care să includă o strategie de a combate discriminarea, hărţuirea şi discursul de incitare la ură.

 

Interzicerea discriminării

 

4. Partidele politice şi candidaţii, precum şi persoanele care lucrează pentru ei trebuie să se abţină în programele şi campaniile lor de la utilizarea unui limbaj discriminatoriu sau de la propunerea de politici şi legi discriminatorii şi de la a exprima sau sprijini idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane pe baza rasei, originii etnice, religiei, genului, vârstei, orientării sexuale, identităţii de gen, dizabilităţii, altor caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora.

 

5. Presa, în relatările sale privind campaniile electorale trebuie să se abţină de la folosirea sau susţinerea unui limbaj discriminatoriu sau a unor politici şi idei sau teorii privind superioritatea unui grup de persoane bazată pe rasă, origine etnică, religie, gen, vârstă, orientare sexuală, identitate de gen, dizabilitate, alte caracteristici personale protejate sau o asociere a acestora. Relatarea unor astfel de aspecte şi declaraţii în campaniile electorale trebuie făcută responsabil, cu explicaţiile cuvenite şi cu reflecţii critice cu privire la context.

 

Discursul de incitare la ură

 

6. Partidele politice şi candidaţii, precum şi persoanele care lucrează pentru ei trebuie să se abţină în programele şi campaniile lor de la utilizarea sau susţinerea unui limbaj care constituie discurs de incitare la ură

 

7. Presa, în relatările privind campaniile electorale trebuie să gestioneze în mod responsabil şi echitabil subiectele sensibile legate de grupuri definite de caracteristici pesonale comune protejate pentru a evita stigmatizarea acestora. Relatările privind astfel de subiecte sensibile trebuie să fie însoţite de explicaţiile cuvenite şi de reflecţii critice cu privire la context. Presa, în relatările privind campaniile electorale, trebuie să se abţină de la utilizarea şi sprijinirea unui discurs de incitare la ură. Relatările privind limbajul folosit în campaniile electorale care constituie discurs de incitare la ură trebuie realizate într-un mod responsabil, cu explicaţiile cuvenite şi reflecţii critice cu privire la context.

 

Abordarea subiectelor sensibile

 

8. Partidele politice şi candidaţii, precum şi persoanele care lucrează pentru ei trebuie să trateze în mod responsabil şi echitabil chestiunile sensibile privind grupurile definite de caracteristici pesonale comune protejate, pentru a evita stigmatizarea acestora.

 

9. Presa, în relatările privind campaniile electorale trebuie să gestioneze în mod responsabil şi echitabil subiectele sensibile legate de grupuri definite de caracteristici pesonale comune protejate pentru a evita stigmatizarea acestora. Relatările privind astfel de subiecte sensibile trebuie să fie însoţite de explicaţiile cuvenite şi de reflecţii critice cu privire la context.

 

Reprezentarea egală pe listele electorale

 

10. Partidele politice trebuie să ia în considerare instituirea de practicişi politici pentru a asigura o reprezentare ce reflectă diversitatea oamenilor din societate la toate nivelurile de pe listele lor electorale, chiar şi în absenţa unei obligaţii legale exprese în acest sens.