În centrul de excelență de chirugie cardiacă al spitalului “Grigore Alexandrescu”, clincă românescă, au fost operați primii opt copii

Prima clinică cardiacă din țară a început să funcționeze, micuții primind o nouă șansă la viață. Cel mai mic pacient are 11 luni, iar cel mai mare, 16 ani. Parteneriatul dintre Rotary International și clinică va salva multe vieți, costurile fiind incomparabil mai mici față de cele ale intervențiilor făcute în străinătate

“A fost un drum lung, din anul 2010 încoace, cu tot felul de probleme, cu tot felul de opreliști, dar, iată, am reușit să operăm primii copii cu malformații cardiace, în clinică. Am spus, de fiecare dată, că în clipa în care vom opera pentru prima dată un copil și va ieși din spital, acesta va fi momentul în care acestă clinică se deschide. În această clipă, am altă perspectivă: vreau să trăiesc momentul când va ieși primul copil pe care l-am operat numai noi. Adică, când va fi produsul exclusiv al unei echipe românești. De abia atunci, vom putea spune că avem un centru puternic”, declara Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescula cu ocazia primului succeas. Opt cazuri operate, în patru zile, cu ajutorul unei echipe americane!

Această performanță medicală nu ar fi fost posibilă fără eforturile, cu totul speciale, făcute de Fundația “Rotary”  România și Republica Moldova,  reprezentată de fostul guvernator Radu Popescu, fără de care acest proiect   impresionant nu ar fi fost posibil. “Rotaryenii” au avut un potential cu totul special și  o determinare incredibilă, s-au implicat 100%, au găsit parteneri internaționali, din Israel și din Statele Unite ale Americii.

“Sunt cam 1000 de noi cazuri de copii cu malformații în fiecare an și mă gândesc, în permanență, la cei 10% care trebuie operați în prima sau a doua zi, altfel mor. De aceea era nevoie de o clinică de specialitate în România, pentru copii noștri”, a adăugat Dan Mircea Enescu.

Radu Popescu rememorează drumul extrem de anevoios: “Am plătit sume, pentru donații făcute copiilor români. Fondurile pe care le strângem prin intermediul Global Grant-urilor se ridică la peste 300.000 de dolari și ne dorim ca în această clinică de excelență să lucreze personal românesc, unde să fie operați copii din România.  Diferența costurilor este imensă. În țară,  7.000-10.000 de euro, iar în străinătate, 100.000-150.000. Normalitatea pentru noi este ceea ce fac, spre exemplu, cei din echipa americană. Își iau concediu zece zile, pe care le dedică copiilor din România, voluntar. Rotary le acoperă doar costurile de transport, cazare și masă”.