Debut în fotbal, acum 102 ani! Cu cine au jucat „tricolorii”?

Debut în fotbal, acum 102 ani! Cu cine au jucat „tricolorii”?

Debut în fotbal acum 102 ani! Cu cine au jucat „tricolorii”? A fost un meci dedicat unui mare eveniment politic, câștigat de ai noștri!

Dacă în materie de sporturi olimpice, obțineam prima medalie din istorie la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, bronzul, în fotbal, deutul echipei naționale era cu 2 ani mai devreme în 1922.

Debut fotbalistic  - 8 iunie 1922

În 1921-1922, au fost o serie de evenimente politice de top. S-a creat Mica Antantă sau Mica Înțelegere, între Casele Regale ale României și Greciei s-au realizat două căsătorii, iar o altă căsătorie a fost realizată în rândul Caselor Regale Română și Sârbă.

Regele Sârbilor Croaților și Slovenilor (din 1929, al Iugoslaviei), Alexandru I se căsătorea cu Principesa Marioara -Mignon a României, fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a României.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fotbalul era la început de drum în Balcani și aveau să mai treacă 8 ani până când, în iulie 1930, vaporul Conte Verde avea să ducă selecționatele europene care au acceptat invitațiile în America Latină, mai exact în Uruguay. Printre ele, și echipa României.

Unde s-a jucat meciul de debut al Naționalei

La 8 iunie 1922, România întâlnea în deplasare la Belgrad, selecționata Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Echipa gazdă disputa a patra partidă internațională, „tricolorii” fiind la debut.

Meciul s-a desfășurat în cadrulCupei Regelui Alexandru I și turneul s-a numit Cupa Prieteniei.Jucătorul Jaroslav Šifer de la echipa de club Građanski ŠK Zagreb ( Croația), titular al naționalei viitoarei Iugoslavii (numele Iugoslavia apare din 3 octombrie 1929) a deschis scorul din penalty, în minutul 25.

Românii au egalat în minutul 41  prin reușita din acțiune a fotbalistului Francisc Rónay, care juca la echipa CA Oradea. Echipele au intrat la pauză, la scorul de 1-1. În repriza a doua, în minutul 61, căpitanul Naționalei României, Aurel Guga, legitimat la Universitatea Cluj a ridicat scorul la 2-1, acesta fiind și scorul final.

Relații bune între România și Iugoslavia

Relațiile româno-iugoslave au fost bune și frățești până la începutul anilor 40, când Iugoslavia a fost ocupată de Germania Nazistă. Regele Alexandru I a fost asasinat la Marsilia, la 9 octombrie 1934. Meciul din 8 iunie 1922 a rămas astfel primul meci internațional al României la nivel de națională de fotbal și prima victorie din istoria acestui sport la nivel de selecționată națională în România.

Așadar, România debuta fotbalistic în anul 1922, pe plan internațional. În acești 102 ani, cea mai importantă performanță a Naționalei a fost calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din Statele Unite ale Americii în anul 1994.