Evenimentul Zilei > Economie > De unde se pompează bani în România? Încă 16 milioane de euro au intrat în țară
De unde se pompează bani în România? Încă 16 milioane de euro au intrat în țară

De unde se pompează bani în România? Încă 16 milioane de euro au intrat în țară

Comisia Europeană acordă României finanţare nerambursabilă de aproape 16 milioane de euro pentru despăgubirile date anul acesta în cazul pestei porcine africane.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Robert Chioveanu, a precizat că au fost prezentate Comisiei măsurile avute în vedere pentru combaterea pestei porcine africane, dar şi dificultăţile cu care se confruntă autorităţile în eradicarea bolii.

Şeful ANSVSA a mai spus că noua strategie pentru eradicarea pestei porcine africane va fi elaborată până la finalul lunii ianuarie şi, în funcţie de buget, va fi avizată de Ministerul Agriculturii.

„Le-am prezentat un draft la noua strategie cu privire la o nouă abordare a planului de combatere şi control al pestei porcine africane şi am reuşit să publicăm o decizie grant, care prevede acordarea a 15.830.000 de euro pentru România pentru anul 2019 şi a unei plăţi în avans de 50%, respectiv 6 milioane de euro, pentru 2018 şi 7,5 milioane de euro pentru 2019. Ne-am propus să avem exeperţi de la Comisie începând cu luna ianuarie, februarie, în care să reuşim ca noua strategie să fie în concordanţă cu prevederile europene şi să putem accesa şi alte fonduri pentru politicile de piaţă”, a declarat Robert Chioveanu.

Robert Chioveanu a mai anunţat că, în ultimele două săptămâni, au fost făcute aproape 10.000 de controale în trafic pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii. Au fost aplicate amenzi de aproape 214 mii de lei, s-au confiscat 29 de porci şi aproape 2 mii de kilograme de produse din carne.