De unde puteți cumpăra cei mai ieftini brazi de Crăciun

Sursa foto: arhiva EVZ

Romsilva scoate la vânzare cei mai ieftini brazi de Crăciun. Prețurile sunt sub 50 de lei pentru brazii tăiați, dar pot fi mai mari pentru cei în ghiveci, care se pot replanta ulterior.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a anunțat că va scoate la vânzare, în acest an, aproape 31.000 de pomi de Crăciun. Preţurile pornesc de la 15 lei pentru specia molid şi ajung la 35 de lei pentru cei din specia brad.

„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru. Cei care ajung la înălţimea de trei metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei.

Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare", a declarat Bogdan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva.

Brazi în ghiveci

Romsilva oferă și brazi în ghiveci, dar prețurile sunt mai mari și se încadrează între 100 și 250 de lei. În anii trecuți s-au vândut 10.000 de astfel de brazi. Aceștia pot fi replantați, dar trebuie ținuți în anumite condiții pe perioada Sărbătorilor.

„Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică Sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură, trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn, nu neapărat umed. ,

După perioada sărbătorilor, se scoate timp de câteva zile într-un spaţiu neîncălzit, dar protejat, până când prindem o zi cu temperaturi pozitive, chiar cu un pic de soare, pentru a-l putea replanta", a subliniat Florian Băncilă, inginer silvic.

Cum se verifică bradul

Românii care cumpără brazi din piață trebuie să fie atenți la anumite lucruri. „Trebuie să pipăiţi cu degetele acele, iar dacă e tăiat demult, ele cad imediat. Acesta este principalul element, dar mai trebuie şi să mirosiţi acele. Dacă sunt proaspete ele emană acel ulei volatil care este esenţa plăcerii de a avea un brad", a explicat Florian Băncilă, potrivit Agerpres.