În ceea ce privește Programul 'Rabla Plus', au fost depuse 25 dosare de validare, toate fiind acceptate. Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto național — "Rabla Clasic" și "Rabla Plus"—vor putea fi accesate de către persoanele fizice și juridice începând din 18 mai, mai devreme cu o lună decât în 2016, a anunțat, joi, în conferința de lansare a celor două programe guvernamentale, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În anul 2017, Programul 'Rabla Clasic' are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Programul 'Rabla Plus' beneficiază de un buget de 45 milioane lei.

Lista aprobată de AFM este disponibilă aici.

Cum funcționează programele

Pentru Programul 'Rabla Clasic', cuantumul primei de casare este de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, potrivit digi24.ro

În cadrul Programului 'Rabla Plus', se acordă un ecotichet de 45.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Prima de casare oferită în cadrul Programului 'Rabla Clasic' se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul 'Rabla Plus'. În cazul în care solicitantul casează o mașină mai veche de 8 ani și decide să achiziționeze un autovehicul nou electric, beneficiază atât de prima de casare de 6.500 lei, cât și de ecotichetul de 45.000 lei, iar dacă optează pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei și ecotichetul de 20.000 lei.

Pe de altă parte, în ceea ce privește 'Casa Verde Clasic' pentru persoane fizice, un alt program guvernamental derulat prin AFM, au fost aprobate, vineri, 1.528 de dosare. Listele cuprinzând solicitanții persoane fizice acceptate sunt publicate pe site-ul AFM, la secțiunea aferentă acestui program.

Începând de săptămâna viitoare, AFM va întocmi contractele de finanțare și le va trimite agențiilor județene pentru protecția mediului în vederea semnării de către persoanele fizice. Listele cu județele și datele de la care persoanele fizice se pot adresa agențiilor teritoriale se vor afișa în perioada următoare.