România se confruntă cu multe probleme, lipsa apei curente în mediul rural dar și în multe zone urbane fiind una dintre problemele cu care se confruntă o mare parte din populația țării noastre. Din fericire pentru aceștia tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani de zile. Datorită evoluției au apărut soluții eficiente pentru persoanele care se confruntă cu lipsa apei curente. Hidroforul este echipamentul care în momentul de față este utilizat de majoritatea persoanelor care nu au posibilitatea de a se racorda la o rețea de apă potabilă. Pentru a putea utiliza un hidrofor este necesară existența unei surse de apă.
Acesta va extrage apa din fântână/puț, o va trece printr-un mediu de filtrare după care o va transmite către zona în care este necesară apa potabilă. Așadar, utilizarea unui hidrofor este de un real ajutor pentru persoanele care locuiesc în zone în care nu există rețea de apă potabilă. Pentru ca un hidrofor să fie util nu este suficient ca acesta să fie achiziționat ci trebuie să fie compatibil cu nevoile avute. Asta înseamnă că hidroforul trebuie să fie achiziționat în funcție de anumite aspecte, cele mai importante fiind prezentate în continuarea acestui articol.
Cum alegi cel mai util hidrofor?
Existența unei varietăți mari de modele de hidrofor te face să te întrebi care este modelul de hidrofor potrivit nevoilor avute. Pentru a putea răspunde la această întrebare și pentru a putea achiziționa un hidrofor care să își facă treaba este necesar ca achiziția să fie făcută în funcție de următoarele criterii:
- Adâncimea de la care hidroforul trage apa. Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie avut în vedere pentru a putea achiziționa un echipament care să ofere apa necesară desfășurării activităților casnice. În funcție de acest criteriu pot fi achiziționate hidrofoare de suprafață și hidrofoare de adâncime. În cazul în care sursa de apă nu este mai adâncă de 10m este util un hidrofor de suprafață. Cel de adâncime este destinat surselor de apă care se află la o adâncime cuprinsă între 10 și 40 metri.
- Capacitatea motorului. Pentru ca hidroforul să poată funcționa la parametri ideali este necesar ca motorul acestuia să aibă o putere cât mai mare. Ca și în cazul de mai sus, pentru a putea ști care este capacitatea potrivită pentru motor trebuie ținut cont de adâncimea de la care se trage apa. Dacă aceasta este de la o adâncime mai mare este necesar ca hidroforul să fie prevăzut cu un motor de mare putere. Într-o astfel de situație este recomandat un motor de peste 1200 W. Dacă motorul este prea mic debitul apei va fi foarte mic și există posibilitatea ca aceasta să nu poată fi transmisă la o distanță mare.
- Calitatea filtrului de apă. Pentru ca apa să poată fi consumată este necesar ca aceasta să fie curată. De cele mai multe ori se întâmplă ca apa din fântână să prezinte impurități care ar putea afecta starea de sănătate a celor care o consumă. Pentru a evita o astfel de situație este necesar ca hidroforul să fie prevăzut cu un sistem performant de filtrare a apei. Sistemul de filtrare a apei nu este prevăzut pe toate modelele de hidrofor pentru că există și situații în care apa trasă de către hidrofor este curată motiv pentru care nu mai este necesar un sistem de filtrare a apei. Înainte de a decide dacă este sau nu necesar un sistem de filtrare a apei trebuie analizată componența apei care urmează să fie utilizată prin intermediul hidroforului.
- Capacitatea rezervorului trebuie să răspundă cât mai bine nevoilor avute. Pentru ca pompa hidroforului să nu funcționeze de fiecare dată când este necesară utilizarea apei potabile este necesar ca hidroforul să fie prevăzut cu un rezervor care are o capacitate cât mai mare. În felul acesta apa trasă de hidrofor în timpul utilizării pompei este stocată în rezervor și este utilizată la nevoie fără a mai fi necesară pornirea pompei. Reducerea consumului de energie dar și posibilitatea de a putea utiliza instant apa sunt beneficiile oferite de către utilizarea unui hidrofor prevăzut cu un rezervor cu capacitate mare. Pentru a putea stabili care este volumul potrivit pentru rezervorul hidroforului trebuie estimat care este cantitatea de apă consumată pe parcursul unei zile.
- Materialul din care este confecționat hidroforul. Având în vedere că hidroforul va fi amplasat într-o zonă care poate afecta buna funcționare a acestuia este necesar ca materialul din care este construit să fie de cea mai bună calitate și să ofere un nivel foarte ridicat de rezistență. Inoxul și fonta sunt materialele recomandate în acest sens pentru că acestea oferă cel mai ridicat grad de protecție.
- Nu în ultimul rând, modalitatea în care se realizează mentenanța este un alt factor care trebuie avut în vedere pentru a putea achiziționa un model care să răspundă cât mai bine nevoilor avute. Pentru uz casnic este necesară alegerea unui model a cărui mentenanță nu este greu de realizat și nici costisitoare.
Concluzii
Ținând cont de aceste sfaturi dar și de faptul că mediul online este plin de oferte foarte bune poți comanda cele mai bune hidrofoare. Pentru a putea realiza o comandă potrivită trebuie analizate în detaliu toate ofertele existente în acest moment pe piață și aleasă acea ofertă care oferă cel mai bun raport preț - calitate. Această achiziție nu trebuie să fie făcută doar ținând cont de aspectul financiar pentru că sunt toate șansele să achiziționezi un hidrofor care să nu fie util.