Evenimentul Zilei > Social > De trei ori Silviu Purcărete săptămâna aceasta la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
De trei ori Silviu Purcărete săptămâna aceasta la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

De trei ori Silviu Purcărete săptămâna aceasta la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Prima săptămână din februarie aduce pe scenă trei spectacole excepționale, în regia lui Silviu Purcărete: „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, pe 3 februarie, „Călătoriile lui Gulliver”, exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, pe 4 februarie și „Oidip”, scenariul original și regia Silviu Purcărete, pe 5 februarie.

Pe 3 februarie, de la ora 19.00 avem ocazia reîntâlnirii cu un text celebru semnat de Samuel Beckett, „Așteptându-l pe Godot”, într-un spectacol care a dus faima Teatrului Național „Radu Stanca” în lume, încă de la premiera din anul 2005. În viziunea lui Silviu Purcărete, vagabonzii Vladimir și Estragon sunt un fel de Stan și Bran tragici, care așteaptă cu înfrigurare. Ei par a fi rămas singuri pe Pământ. Singurii supraviețuitori ai unei apocalipse. Apocalipsa așteptării. A însingurării. A ratării. A fricii de lume și de ei inșiși. Actorii Constantin Chiriac și Marian Râlea schimbă replici tragice sau replici pline de umor, se completează cu măiestrie și ne oferă momente savuroase, împreună cu Cristian Stanca și Pali Vecsei.

Prima reprezentație din această stagiune a spectacolului „Călătoriile lui Gulliver” va avea loc miercuri, 4 februarie, de la ora 19:00. Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se împletește cu o aspră satiră politică. Scenografia și light design-ul sunt semnate de Dragoș Buhagiar. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel”, producţia lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru. Distribuția este formată din actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Marius Turdeanu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Emöke Boldizsár, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei, Corina Vişinesu și Alexandru Nicoară.

Joi, 5 februarie, de la ora 19:00, scena îi va aparține lui Oidip. Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după „Oedip la Colonos” şi „Oedip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului Silviu Purcărete, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă. Dragoș Buhagiar a imaginat scenografia spectacolului, și împreună cu Silviu Purcărete, light desig-ul. Din distribuție fac parte Constantin Chiriac, Ofelia Popii / Mariana Mihu, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emöke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu, Cristina Ragos.