Iniţial, guvernul de la Varşovia s-a distanţat de aceste miliţii neoficiale, dar odată cu sporirea preocupării faţă de intenţiile Moscovei, armata poloneză, constituită exclusiv din militari profesionişti, caută modalităţi să integreze aceste grupuri de voluntari.

Se estimează că circa 10.000 de voluntari polonezi sunt reuniţi în prezent în circa 120 de astfel de grupări. Circa 800 dintre ei s-au întâlnit vineri la Varşovia la o reuniune organizată de Ministerul polonez al Apărării, primind cu această ocazie pentru prima dată recunoaşterea oficială a existenţei lor. Ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak, i-a asigurat că ministerul pe care-l conduce va plăti solde pentru 2.500 de voluntari ce vor constitui structura de bază a unităţilor locale de autoapărare care vor fi mobilizate în caz se război, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Consilierul pe probleme de apărare al preşedinţiei poloneze, generalul Stanislaw Koziej, a declarat agenţiei Reuters că evoluţiile din Ucraina au determinat guvernul de la Varşovia să-şi revizuiască modul de abordare a securităţii naţionale. 'Până de curând, organizaţiile paramilitare păreau să fie ceva de domeniul trecutului' pentru responsabilii din sectorul apărării, dar 'astăzi, când avem un război la graniţele noastre, ei îşi dau seama că acest trecut poate contribui la securitatea ţării', explică oficialul polonez.

În contextul conflictului din Ucraina, guvernul polonez a cerut Alianţei Nord-Atlantice să stabilească o prezenţă militară permanentă şi consistentă în Polonia, solicitare ce i-a fost respinsă, astfel că încrederea polonezilor în determinarea aliaţilor din NATO de a-i apăra la nevoie a fost zdruncinată, subliniază unii oficiali de la Varşovia.

În schimb, Polonia se bazează pe parteneriatul militar bilateral cu SUA, iar în paralel a demarat un amplu program de modernizare a armatei, pentru care va aloca zeci de miliarde de euro în anii următori.

Dar numeroşi analişti militari consideră că un atac al Rusiei împotriva Poloniei este extrem de puţin probabil, posibilele ţinte ale Moscovei fiind mai degrabă ţările care au minorităţi rusofone numeroase, cum ar fi Republica Moldova, Letonia sau Estonia.

Însă teama faţă de Rusia are rădăcini adânci în Polonia, ţară ce s-a aflat mai mult de un secol sub dominaţia Rusiei ţariste şi încă aproape o jumătate de secol sub cea sovietică, în prezent învecinându-se cu Rusia prin enclava Kaliningrad.

Ministrul Tomasz Siemoniak a anunţat încă din luna ianuarie că va adopta măsuri pentru a stimula tinerii să urmeze cariera militară, că se vor constitui unităţi paramilitare şi că va fi sporit numărul exerciţiilor pentru pregătirea rezerviştilor, în anul 2016 circa 38.000 de rezervişti urmând să fie chemaţi să participe la programele de instrucţie militară, faţă de 12.000 anul acesta.

Ziarul britanic Daily Telegraph a scris ieri că și în Lituania circa 8.000 de voluntari participă la sesiuni de instrucție militară în vehcile poligoane sovietice care împânzesc țara, mai ales după numeroasele avertismente privind riscul unui atac lansat de Rusia asupra Țărilor Baltice pentru a testa angajamentul NATO față de Articolul 5.