Conform Institutului Național de Statistică (INS), în luna decembrie 2016, cea mai mare creștere de preț, de peste 10 procente, a înregistrat-o zahărul. Fructele s-au scumpit și ele, în medie cu două procente; în această categorie intră și citricele. S-au ieftinit, în schimb băuturile alcoolice – cele mai mari scăderi de prețuri au fost la țuică și bere.
Comparativ cu aceeași perioada din 2015 a fost mai scumpă și telemeaua de vacă și de oaie. Pentru pregătirea mesei de Crăciun, românii au plătit mai mult pe carnea de porc, care s-a scumpit cu aproape două procente. Prețuri mai mari au fost și la încălțăminte, cărți și tutun.
La capitolul servicii, o scumpire semnificativă au consemnat-o serviciile poștale, cu 29%. Serviciile de igienă și cosmetică s-au scumpit și ele ușor; la fel și cazarea în hoteluri.
În schimb, luna cadourilor a adus prețuri mai mici la rafturile de conserve și la cartofi. S-au ieftinit și băuturile alcoolice – cele mai mari scăderi de prețuri au fost la țuică și bere. De asemenea, s-au ieftinit ușor și biletele de tren și de avion, mai arată datele INS.