De Rusalii, a devenit preot. Un celebru neurochirurg își împarte viața între sala de operație și Biserică

Medicul neurochirurg de reputație internațională, Ștefan Mindea, absolvent al Universității Stanford, fiind cel mai tânăr șef de secție din istoria renumitei universități americane, a devenit, în a doua zi de Rusalii, preot. El va fi ierarhul unei mănăstiri nou construite, în comuna Lumina, din județul Constanța.

După 35 de ani petrecuți în SUA, unde a fost recunoscut ca unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi, specializat în neurochirurgie minim invazivă și chirurgie  oncologică spinală, Ștefan Mindea a decis să se întoarcă în țară. Doctorul Mindea tratează și operează, la Constanța, oameni suferinzi, de orice condiție socială, iar duminică slujea ca diacon la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din oraș.

"Mă voi strădui să apăr Sfânta Biserica, păzind-o de defăimare și de dezbinare. În caz contrar voi suporta consecințele canonice. Așa să-mi ajute Dumnezeu", a spus medicul neurochirurg, luni, la depunerea jurământului.

 

Soția reputatului doctor este tot medic neurochirurg și, împreună, au șase copii. Familia a fost prezentă alături de Ștefan Mindea la ritualul religios.  Deși a ales haina albă de medic, el a rămas puternic ancorat în spiritualitatea ortodoxă.

"Eu cred că aceste două domenii merg mâna în mână. Dacă ne gândim și din punct de vedere istoric, cei leproși erau trimiși la preoți. Orice boală trupească are și o baza sufletească și din acest motiv consider că ideal, în condiții perfecte fiecare medic ar fi și preot", a declarat Ștefan Mindea.

Celebrul medic este de părere că "fără harul lui Dumnezeu, actul medical este absolut un chin” mărturisind că ”am avut anumite momente în care lucrurile au mers foarte greu, și am avut alte momente încât cele mai complexe cazuri se desfășurau așa de frumos și natural".

Liturghia în care Ștefan Mindea a fost uns preot, oficiată de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a avut loc în prezența a o mie de enoriași veniți din toate colțurile țării ca să asiste la ritualul vechi de secole. Printre ei, mulți prieteni și oameni simpli a căror viață a salvat-o în urma unor intervenții chirurgicale complexe.

Ștefan Mindea va încerca, de acum încolo, să se achite cu dăruire de ambele misiuni pe care și le-a sumat.

"Încerc să slujesc cât de des posibil. Deobicei slujesc miercurea, vinerea, sâmbătă și duminică și Liturghia la prima oră, după care merg în sala de operație. Sunt suprasolicitat, abia fac față", a spus, zâmbind, medicul preot.

”Știința adevărată și credința adevărată întotdeauna se împlinesc, se completează. Cu știință adevărată și cu credință vie, nu ne vom mai teme, nici de Pandemie", a declarat, râzând, și arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie.

Considerat unul dintre cei mai buni neurochirurgi din țară, Ștefan Mindea are programări și pentru anul viitor. Operațiile pe care le face în mod curent costă în SUA sute de mii de dolari. La noi, costă de 20 de ori mai puțin.