Invazia brutală a președintelui rus Vladimir Putin nu a obținut încă aderarea Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană, dar pare pregătită să împingă țara la a treia victorie la concursul anual Eurovision.
Interpretarea „Stefania” de la Kalush Orchestra – o melodie aparent despre mama lui Oleh Psiuk, care conține versuri precum „Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse” – este favorită pentru a câștiga finala de sâmbătă.
Cei care concurează la Eurovision promit solemn că festivalul de cântece „nu va fi în niciun caz politizat”, dar nu este prima dată când țara se apropie de linie.
Iată de opt ori, inclusiv „Stefania”, în care intrările Ucrainei la Eurovision au devenit politice.
Eurovision 2022
Orchestra Kalush din Ucraina a scris „Stefania” înainte de invazia ruseasca, dar cântecul este infuzat cu un sentiment patriotic slab mascat: „Mamă Ștefania, mamă Ștefania; Câmpul înflorește, dar părul ei devine gri.”
Cântecul este aparent despre mama omonimă a solistului Psiuk, dar versurile sună foarte mult ca și cum ar fi fost scrise despre patria sa. „Ea mă legăna de copil, mi-a dat un ritm”, spune un vers. „Și nu poți lua voința de la mine, așa cum am primit-o de la ea.”
Nu toți membrii lui Kalush au ajuns la Torino: Vlad Kurochka, alias MC KylymMen, alias MC CarpetMan, a trebuit să se retragă pentru a-și îndeplini atribuțiile în forța de apărare teritorială a Ucrainei.
Dacă formația Kalush va câștiga sâmbătă, tradiția Eurovision spune că Ucraina va găzdui concursul de anul viitor. Dacă Eurovision se poate întoarce la Kiev în 2023 poate fi declarația politică supremă.
Eurovision 2019
Popstarul Maruv a câștigat Vidbir în acel an cu melodia „Cântecul sirenei”, dar a fost criticat în privința viitoarelor ei concerte din Rusia, iar viceprim-ministrul ucrainean de atunci, Vyacheslav Kyrylenko, a scris pe Twitter: „Un reprezentant al UCRAINEI nu poate fi un artist care face turnee în statul agresor, plănuiește să facă acest lucru în viitor și nu vede nimic inacceptabil în asta.”
Maruv s-a retras din concurs, susținând pe Facebook că a fost sub presiune să semneze ceea ce ea a descris ca fiind un contract nedrept și prea restrictiv pentru a participa. Atât cei de pe locul doi, cât și cei de la Vidbir au refuzat să ia locul lui Maruv în competiția de la Tel Aviv, forțând Ucraina să se retragă complet.
Eurovision 2017
După boicotul inițial din Rusia față de competiția găzduită de Ucraina, concurenta Rusiei a fost Julia Samoylova, cu piesa ei „Flame Is Burning”. Samoylova, care folosește un scaun cu rotile, a fost renumită pentru că a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de iarnă din Rusia din 2014 de la Sochi.
Totuși, înainte de începerea concursului, Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că o investighează pe Samoylova din cauza rapoartelor pe care le-a făcut în orașul Kerci din Crimeea în 2015 și că a călătorit acolo prin Rusia. În cele din urmă, SBU i-a interzis lui Samoylova să intre în Ucraina timp de trei ani după încheierea anchetei sale. În timp ce EBU a încercat să negocieze ca Samoylova să cânte de la distanță, Rusia s-a retras din concurs.
Eurovision 2016
În 2016, Jamala din Ucraina a câștigat Eurovision-ul cântând „1944”, despre experiența străbunicii ei de a fi printre cei aproximativ 240.000 de tătari din Crimeea deportați din Crimeea în Asia Centrală de dictatorul sovietic Iosif Stalin.
Având în vedere anexarea Crimeei de către Rusia, cu doar doi ani înainte de concurs, mulți comentatori au văzut „1944” ca o alegorie a invaziei Ucrainei de către Putin. A început cu versurile, cântate în engleză: „Când străinii vin; Ei vin la tine acasă; Vă ucid pe toți și spun; „Nu suntem vinovați, nu suntem vinovați.”
Rusia a protestat, zicând că piesa a încălcat interdicția EBU privind spectacolele care conțin „versuri, discursuri sau gesturi de natură politică sau similară”.
În timp ce criticii cântecului lui Jamala au remarcat că EBU a forțat, în anul precedent, grupul de genealogie al Armeniei să-și schimbe titlul cântecului despre genocidul armean din „Don’t Deny”, deoarece era prea politic (în cele din urmă s-ar numi „Face the Shadow”), EBU a dat undă verde „1944” a Jamalei pe motiv că face referire la evenimente istorice.
Eurovision 2014
În 2014, la mai puțin de două luni după ce Putin a invadat și a anexat ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina, mulțimea de la Copenhaga le-a huiduit pe surorile Tolmachevy din Rusia în finala Eurovision, determinând EBU să introducă tehnologia anti-huiduire.
Eurovision 2007
În 2007, ucraineanul Andriy Danylko, cunoscut sub numele său de scenă Verka Serduchka, a ajuns pe locul al doilea cu o interpretare bombastică din „Dancing Lasha Tumbai”. Cântecul a fost văzut ca o interpretare greșită a „Russia Goodbye” (eng: „la revedere, Rusia”), deși Danylko a susținut mai întâi (în mod incorect) că înseamnă „frișcă” în mongolă, apoi a spus că este doar o prostie. În februarie anul acesta, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, Danylko a declarat într-un interviu că va cânta doar „Russia Goodbye” în versurile piesei, confirmând statutul piesei ca declarație politică.
Eurovision 2005
La doar câteva luni după ce populara Revoluție Portocalie a Ucrainei l-a văzut pe președintele susținut de Rusia Viktor Ianukovici alungat de la putere și înlocuit de Viktor Iuşcenko, țara a găzduit concursul Eurovision din 2005.
Țara gazdă a fost reprezentată de trupa GreenJolly cântând „Together We Are Many”. Cântecul fusese un imn în timpul Revoluției Portocalii, cu versurile: „Nu falsificărilor, nu minciunilor. Iuscenko — da! Iuscenko — da!” Dar după ce versurile au fost considerate prea politice, GreenJolly a interpretat în cele din urmă o versiune modificată, cântând: „Nu falsificărilor, nu minciunilor. Noi credem – da, putem – da.”
Toboșarul trupei purta portocaliu, în timp ce liderul trupei purta un tricou cu Che Guevara, o figură majoră a Revoluției cubaneze.
Eurovision 2004
Prima dată când Ucraina a câștigat Eurovision a fost al doilea an în care a participat. Cântăreața Ruslana a luat acasă premiul cel mare cu o interpretare aprigă a „Wild Dances”. Cântecul nu a fost în mod deschis politic, dar a îmbrățișat o identitate națională post-sovietică pentru Ucraina, amintind de folclorul huțulilor, un grup etnic ucrainean de vest.
Sursa: politico.eu