Halucinant ce se întâmplă la nivel de autoritate, în țara noastră! Pe de o parte, ne aflăm în întârziere cu proiectele din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul dintre motive fiind chiar criza politică majoră din cele 86 de zile în care România nu a avut Executiv cu puteri depline. Pe de altă parte, lipsa de responsabilitate și transparență a fost atât de mare încât cu greu a reușit Ministerul Sănătății să intre în posesia proiectelor din cadrul PNRR ce îl vizau direct.
Noul ministru al Sănătății a mărturisit, vineri seară, 26 noiembrie, că prima zi de lucru nu a fost foarte ușoară. Printre altele, oficialul a vorbit și despre proiectele pe Sănătate prevăzute în PNRR. La acestea s-a ajuns cu mare dificultate, a dezvăluit Alexandru Rafila.
„Ministerul a găsit cu foarte mare dificultate partea din PNRR”
„M-am întâlnit cu domnul ministru Cseke Attila (n.r. fostul ministru al Sănătății). Chiar și dânsul când a venit ca ministru interimar la Ministerul Sănătății a găsit cu foarte mare dificultate partea din PNRR legată de sectorul de Sănătate. A trebuit să facă investigații”, a declarat Alexandru Rafila.
Motivul este de-a dreptul uluitor. Potrivit poziției noului ministru, proiectele din cadrul PNRR ce treceau în obligația Ministerului Sănătății nu existau în instituție nici în format fizic, nici în format electronic. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu ele?
Proiectele PNRR, „pe un stick dat altei instituții”
Amintim că la conducerea Ministerului Sănătății s-au aflat doi miniștri importanți din partea USR, care s-au remarcat prin multe manevre puse sub semnul întrebării: Vlad Voiculescu (23 decembrie 2020 - 14 aprilie 2021) și Ioana Mihăilă (21 aprilie - 8 septembrie 2021).
Cei doi foști reprezentanți au fost acuzați în spațiul public, printre altele, că nu au pregătit responsabil valurile pandemice care au lovit România și nici nu au cumpărat suficiente medicamente.
Ulterior, pe data de 8 septembrie 2021, conducerea portofoliului a fost preluată de ministrul UDMR Cseke Attila.
Revenind, Alexandru Rafila, a precizat că proiectele PNRR pe partea de Sănătate se aflau pe un stick, însă acesta „fusese dat altei instituții”.
Alexandru Rafila acuză lipsa de transparență
Simplul fapt că „PNRR era pe un stick” reflectă, de fapt, „lipsa de transparență”, potrivit ministrului Sănătății.
„PNRR-ul ăsta funcționează ca un tot. Știți ce se întâmplă? Dacă cineva, unul dintre implementatori, nu-și face treaba, totul se blochează. Dacă nu-și face (treaba - n.r.) Mediul, se blochează și Sănătatea. Dacă nu-și face Sănătatea, se blochează și Agricultura. Lucrurile astea trebuie să funcționeze și din păcate în Ministerul Sănătății - și nu e niciun fel de acuză - n-a existat transparență. Am discutat cu funcționarii și ei au avut acces foarte, foarte târziu, abia după ce a reușit domnul ministrul Cseke să dea de PNRR, de informațiile necesare și să înceapă să lucreze”, a mai spus Alexandru Rafila într-o intervenție televizată la Digi24.