Enorme, dar surprinzător de elegante și agile, bombardierele strategice B-1 Lancer ale Forțelor Aeriene ale SUA, supranumite „Bones”, sunt active pe câmpurile de luptă din Siria și Afganistan, relatează Nationalinterest.

Trebuie însă reamitit că B-1 a început ca un bombardier nuclear, la un preț prea ridicat, care părea depășit cînd a intrat în serviciu. Și iată cum un bombardier conceput pentru a evita rachetele sovietice sol-aer și interceptorii a găsit o nișă, luptându-se cu insurgenții talibani și ISIS.

În anii 40 și 50, armata SUA a căutat să-și împingă bombardierele la altitudini din ce în ce mai mari și la viteze mai mari pentru a le proteja de tunurile și avioanele de luptă. Așa au apărut un B-29 presurizat, iar mai târziu B-47 și B -52, toate bombardiere strategice cu reacție.
Ulterior, forțele aeriene au încercat să dezvolte uriașul bombardier XB-70 Valkyrie pentru a susține viteze de trei ori mai mari decât viteza sunetului, însă sovieticii au contracarat cu interceptorul MiG-25 Foxbat.

Administrația Nixon a autorizat dezvoltarea unui design Northrop Rockwell B-1, care a avut primul zbor în 1974. Avertizat că acum conceptul B-1 este depășit, președintele Jimmy Carter a anulat costisitorul B-1 în 1977. Și a decis să investească în bombardierul secret secret B-2. Patru ani mai târziu, președintele Reagan a reînviat „Bones” cu o comandă pentru o sută de avioane.

Versiunea bombardierului B-1B

Noua versiune B-1B s-a vrut a fi un bombardier cu un nivel scăzut de penetrare. A intrat în serviciu în 1986 cu U.S. Air Force, ca bombardier nuclear. În anii ’90, B-1B a fost convertit într-un bombardier convenţional. Deși departe de a fi un avion „stealth”, B-1 nu ar fi susceptibil de detectare și direcționare la distanță foarte lungă, așa cum ar fi un B-52.

Alternativ, B-1 ar putea transporta până la optzeci și patru de bombe gravitaționale Mark 82 de 500 de kg, sau greutatea echivalentă în bombe mai mari.

B-1 rămâne foarte apreciat de piloți pentru manevrabilitatea neobișnuită și capacitatea de reacție pentru o aeronavă de dimensiunile sale.

„Bones” au luptat în Irak, în 1998, apoi au zburat din Anglia pentru a atinge ținte sârbești în timpul războiului din Kosovo. Bombardierela au intrat pe cont propriu în timpul campaniei SUA de răsturnare a talibanilor afgani, în 2001. B-1 au jucat un rol-cheie și în Siria, în 2014, aruncând peste 600 de bombe care au ucis mii de luptători ISIS.