De la talibanii afgani, la ISIS. „Îngerii morții” s-au adaptat la noile războaie
- Luciana Popa
- 27 martie 2021, 13:20
Bombardierele strategice B-1 Lancer ale Forțelor Aeriene mișună pe câmpurile de luptă din Siria și Afganistan ca niște „îngeri ai morții”, distribuind bombe ghidate de GPS.
Enorme, dar surprinzător de elegante și agile, bombardierele strategice B-1 Lancer ale Forțelor Aeriene ale SUA, supranumite „Bones”, sunt active pe câmpurile de luptă din Siria și Afganistan, relatează Nationalinterest.
Trebuie însă reamitit că B-1 a început ca un bombardier nuclear, la un preț prea ridicat, care părea depășit cînd a intrat în serviciu. Și iată cum un bombardier conceput pentru a evita rachetele sovietice sol-aer și interceptorii a găsit o nișă, luptându-se cu insurgenții talibani și ISIS.
În anii 40 și 50, armata SUA a căutat să-și împingă bombardierele la altitudini din ce în ce mai mari și la viteze mai mari pentru a le proteja de tunurile și avioanele de luptă. Așa au apărut un B-29 presurizat, iar mai târziu B-47 și B -52, toate bombardiere strategice cu reacție. Ulterior, forțele aeriene au încercat să dezvolte uriașul bombardier XB-70 Valkyrie pentru a susține viteze de trei ori mai mari decât viteza sunetului, însă sovieticii au contracarat cu interceptorul MiG-25 Foxbat.
Administrația Nixon a autorizat dezvoltarea unui design Northrop Rockwell B-1, care a avut primul zbor în 1974. Avertizat că acum conceptul B-1 este depășit, președintele Jimmy Carter a anulat costisitorul B-1 în 1977. Și a decis să investească în bombardierul secret secret B-2. Patru ani mai târziu, președintele Reagan a reînviat „Bones” cu o comandă pentru o sută de avioane.
Versiunea bombardierului B-1B
Noua versiune B-1B s-a vrut a fi un bombardier cu un nivel scăzut de penetrare. A intrat în serviciu în 1986 cu U.S. Air Force, ca bombardier nuclear. În anii ’90, B-1B a fost convertit într-un bombardier convenţional. Deși departe de a fi un avion „stealth”, B-1 nu ar fi susceptibil de detectare și direcționare la distanță foarte lungă, așa cum ar fi un B-52.
Alternativ, B-1 ar putea transporta până la optzeci și patru de bombe gravitaționale Mark 82 de 500 de kg, sau greutatea echivalentă în bombe mai mari.
B-1 rămâne foarte apreciat de piloți pentru manevrabilitatea neobișnuită și capacitatea de reacție pentru o aeronavă de dimensiunile sale.
„Bones” au luptat în Irak, în 1998, apoi au zburat din Anglia pentru a atinge ținte sârbești în timpul războiului din Kosovo. Bombardierela au intrat pe cont propriu în timpul campaniei SUA de răsturnare a talibanilor afgani, în 2001. B-1 au jucat un rol-cheie și în Siria, în 2014, aruncând peste 600 de bombe care au ucis mii de luptători ISIS.