De la sex oral direct la spital!

De la sex oral direct la spital!

Pe lângă plăcere, aduce şi boli venerice, forme de cancer sau HIV. Experţii oferă un ghid de protecţie.

Considerat de mulţi un subiect tabu, sexul oral este considerat mult mai sigur decât este de fapt. Deşi este ceva mai sigur decât cel clasic, riscurile nu sunt eliminate complet. Ca şi în cazul contactului intravaginal, sexul oral poate fi responsabil de infecţia cu virusul Papiloma Uman (HPV), herpes, sifilis, gonoree şi chiar hepatită. Cea mai sigură formă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, indiferent de tipul contactului, este prezervativul. Cancerul fără semne Virusul HPV, responsabil de cancerul de col la femei şi de cel colorectal la bărbaţi, se transmite uşor prin sex oral şi determină infecţii frecvente. Cercetătorii au descoperit că unele forme de cancer de la nivelul zonei orofaringiene şi amigdalelor ar putea fi cauzate de HPV. Legătura dintre cancerul orofaringian şi virusul cu transmitere sexuală a fost făcută pentru prima dată în anii ‘90, atunci când tot mai mulţi tineri, în jurul vârstei de 40 de ani, prezentau acestă boală. Abia la începutul anilor 2000, testele ADN au dovedit clar legătura dintre sexul oral neprotejat şi aceste tipuri de cancer. "Nu se ştie încă procentul oamenilor care fac cancer doar din cauza virusului HPV, dar cert este că atât femeile, cât şi bărbaţii pot avea probleme", spune medicul Otis Brawley, preşedintele Asociaţiei Americane de Cancer. Cei infectaţi pot să nu prezinte niciun simptom mult timp, singura metodă de depistare fiind examenul Papanicolau. Important este şi numărul de parteneri pe care îl are o persoană: riscul este mai mare la cei care au avut mai mult de şase relaţii neprotejate. Adolescenţii, marcaţi emoţional Cei mai mulţi adolescenţi fac sex oral chiar înainte de a-şi pierde virginitatea. Studii făcute în licee americane arată că cei mai mulţi o fac din plăcere şi de dragul relaţiei, dar şi din considerente sociale sau pură curiozitate. "Ei nu consideră a fi mare lucru", se arată îngrijorat medicul american. Studiile sale arată că adolescenţii preferă să facă sex oral în primul rând din considerente sociale, dar şi pentru că sunt convinşi că acest tip de contact nu îi face vulnerabili emoţional sau fizic. Cu toate acestea, cifrele privind bolile cu transmitere sexuală îi contrazic: 2% dintre adolescenţii care făceau doar sex oral luaseră o boală venerică, în timp ce un procent nu cu mult mai ridicat (5%) dintre tinerii care avuseseră doar contact intravaginal se confruntaseră cu astfel de boli. Problemele de ordin emoţional sunt şi ele în strânsă legătură cu practicarea sexului oral. Specialiştii spun că, în timp ce bărbaţii văd beneficii în asta, fetele se simt folosite pentru că îşi satisfac astfel partenerul.

"Riscul de infecţie este dat de materiile seminale care se elimină chiar dacă nu există ejaculare." Maria Georgescu, director ARAS

Se transmite HIV prin sex oral?

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulţi dintre bărbaţii care sună la linia de informare pusă la dispoziţie de Asociaţia Româno Anti-Sida (ARAS) au următoarea dilemă: "Se transmite sau nu virusul HIV prin sex oral?". "Riscul de infecţie este dat de materiile seminale care se elimină uneori chiar dacă nu există ejaculare. Protecţia se poate face cu ajutorul prezervativului care trebuie pus fie pe organul bărbatului, fie, tăiat pe lung şi băgat în gură. La francezi există un dispozitiv special, o digă (e un pătrat din plastic, de aceeaşi cosistenţă cu prezervativul). Riscul de infecţie nu este cu un singur sens. Dacă bărbatul este cel care face actul trebuie, de asemenea, să folosească protecţie", recomandă Maria Georgescu, directorul ARAS. CITIŢI ŞI:

  • Boli sexuale de care nu scapi nici cu prezervativul
  • 5 boli care apar de la prea mult sex
  • Cum recunoaşteţi bolile cu transmitere sexuală
  • Jumătate dintre bărbaţi sunt purtători de HPV
  • Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin
  • Vaccinul contra cancerului de col uterin: îl facem sau nu?