De la RUȘI a venit norul RADIOACTIV

De la RUȘI a venit norul RADIOACTIV

Rușii au recunoscut cu jumătate de gură că norul radioactiv care a străbătut Europa provine de la ei, cel mai probabil de la complexul nuclear Maiak.

Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a anunțat luni că o concentraţie "extrem de ridicată" de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, confirmând rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii.

"Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny" între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit aceleiaşi surse, nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată "o concentraţie extrem de ridicată" de ruteniu-106, "depăşind de 986 de ori" concentraţiile înregistrate în lunile precedente.

Rosgidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare, însă Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie. Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit.

Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, "în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei".

La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă.

Institutul francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN) a afirmat după o anchetă că "zona de eliberare cea mai probabilă se află între Volga şi Urali", fără a fi în măsură să precizeze locaţia exactă de unde a fost emis materialul radioactiv. "Nivelurile de concentraţie în aer ale ruteniului-106 înregistrate în Europa sunt fără consecinţe pentru sănătatea umană şi pentru mediu", a indicat IRSN.

Ne puteți urmări și pe Google News